fb
СпециалниЧети повече

Писатели четат с децата и в четвъртия „Поход на книгите”

2 мин.

Четвъртото издание на „Походът на книгите“ започва на 2 април в близо 30 училища и детски градини в София. Всяка година Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките, организирана от Асоциация „Българска книга” под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, се провежда между два празника на книгата – 2 и 23 април.

Рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен – 2 април се чества в цял свят като Международен ден на детската книгата. В България отбелязването й е свързано и със започването на ежегодната кампания „Походът на книгите”, а официалното начало ще бъде поставено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека. Кампанията ще завърши на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, когато АБК ще връчи и годишните награди „Рицар на книгата”.

По традиция, част от Похода са събития, ангажирани с ограмотяването и стимулирането на четенето сред децата. Тази година „посланици” на Кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги. През първата седмица в кампанията ще се включат – Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

До момента в „Походът на книгите” са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, музиканти, режисьори, политици, спортисти, журналисти и др. Всяка детска градина и училище, включили се като част от Кампанията, се превръщат в „Крепост на книгата” със заслуги към каузата за стимулиране на четенето сред децата.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са: Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация.

Събитието се реализира благодарение на партньорството на Столичната Община, Министерство на образованието и науката, Столичната библиотека, Център за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен” в СУ „Св. Климент Охридски” и сайтовете „Детски книги” и „Аз чета”.