fb
Книги и киноСпециални

Близо 5 милиона долара приходи от филма по „Текст“ на Глуховски

2 мин.

Близо 5 милиона долара приходи е донесъл филмът „Текст“ по едноименния роман на Дмитрий Глуховски и то по-малко от месец след излизането си по кината.

Режисьор и продуцент на лентата е Клим Шипенко, а самият Дмитрий Глуховски е автор на сценария. Филмът се появи в кината в Русия, Германия и Казахстан на 24 октомври, а на 8 ноември излезе и във Великобритания. Лентата е на руски език, а но в бъдеще романът „Текст“ може да бъде адаптиран за големия екран и на английски език.

Пред Publishing Perspectives Глуховски е споделил, че към текста „има интерес от американски продуцент, който иска да направи американска версия на историята, но все още не е ясно кога и как това ще се случи“.

Романът „Текст“ излезе на руския пазар през 2017 година, а в България се появи през тази година, благодарение на издателство „Сиела“. До момента книгата е издадена в общо 16 страни, сред които и Китай, Израел и Турция. През януари ще е готов и преводът й на английски език. „Текст“ е адаптиран и за театралната сцена, а постановки по него вече се играят във Великобритания и Германия.

„Текст“ е първият трилър в кариерата на Глуховски. Романът започва със завръщането на Иля в Москва след седем години, прекарани в затвора. В спомените му и в миналото той е имал всичко, но след като излиза на свобода, положението е различно. Майка му не го е дочакала, виновникът за затварянето му, Петър Хазин, живее още по-добре от преди – чудесно семейство, повишения, страхотна приятелка, а срещата им прераства в кървава саморазправа. Извън затвора Иля има само един чужд телефон, в който се съхранява цял един живот – снимки, клипове, дълги разговори, раждането и разпада на една любов, историята на едно предателство и жестока семейна вендета. Той е изправен пред избора дали да си присвои този живот или да потърси щастието другаде.

Ревю за „Текст“ може да прочетете тук, а в „Аз чета“ може да откриете и ревюта ни „Бъдеще“ и „Разкази за родината“ от Глуховски. Ако все още не сте чели „Текст“, може да поръчате романа с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]