fb
Новини

Богдан Русев: Да създаваш аудиосериал е доста различно от писането на книга

2 мин.

Да създаваш аудиосериал е доста различно от писането на книга“, сподели тази сутрин в предаването „100% будни“ по БНТ1 писателят Богдан Русев. Той е и авторът на първия оригинален български аудиосериал – шпионското криминале „P.S. Някой трябва да плати“, което вече може да бъде слушано в Storytel с гласа на телевизионния водещ Павел Владимиров.

Официалната премиера на сериала беше във вторник вечерта в столичния Клуб за Естетическо Възпитание на Артиста, а тази сутрин Богдан Русев, Павел Владимиров и създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев гостуваха в предаването „100% будни“ по БНТ1, за да разкажат повече за аудиосериала и предимствата на аудиокнигите. Ето какво сподели Богдан Русев за работата си по „P.S. Някой трябва да плати“:

Процесът на създаване на аудиосериал е подобен на работата по сценарий. В началото предлагаш идеята, след това тя минава през одобрение. Има правила как се изграждат епизодите. Всеки един от тях трябва да свърши по начин, който да накара слушателите да свалят и следващия. Това е по-скоро драматургия, отколкото литература, но е страшно интересно и за мен беше страхотно преживяване.

За повечето български писатели е по-скоро рядкост да работят с редактор, който да им пипа сериозно книгата. В случая аз имах редактор, който ми задававаше неудобни въпроси като „Каква е мотивацията на този герой?“ и беше много приятно. Гласът на четеца в случая е като шрифта и оформлението на страниците на книгата. Той трябва да те вкара в историята без да привлича внимание върху себе си. Павел се е справил.

Сюжетът в “P.S. Някой трябва да плати“ се развива паралелно в две времеви линии – в миналото и настоящето, а тънката граница между тях постоянно се преплита в драматичен конфликт. В линията на настоящето действието се развива в началото на 2001-ва година, а  разказвачът е “Майкъл” – способен и опитен агент на P.S. (Personal Solutions).

Той е част от мащабна компания с официална и неофициална дейност, а целта е само една – издирването и наказването на високопоставени членове на комунистическите партии от бившия Източен блок. Образът от настоящето се среща челно с миналото, когато Майкъл е бил съвсем различен човек, но получава предложение – да съдейства за залавянето на бивш агент на Държавна сигурност – “Фараона”, откраднал стотици милиони с финансова пирамида и избягал на екзотичен остров с нова самоличност.

А ето и няколко снимки от премиерата на аудиосериала, предоставени от организаторите на събитието: