fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Александър Кръстев: Инвестицията в собствени комуникационни канали си заслужава винаги

4 мин.

Ако има нещо, което не знаете за създателя на „Аз чета“ Александър Кръстев, то е, че той води лекции по LinkedIn в Нов български университет и в продължение на над 10 години съчетава любовта си към блоговете с предоставянето на професионални услуги в областта на маркетинга в социалните медии. Работил е репутацията в онлайн пространството на големи български и международни брандове, сред които Danone, VIP Security, Sobieski, DLA Piper и др. Той е и основният автор в рубриката ни „Маркетинг за издатели„.

Попитахме Алекс какво да очакваме от неговата лекция „Накъде след Facebook – блоговете и e-mail комуникацията“ по време на организирания от „Аз чета“ на 14 март семинар „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“. Вижте част от нещата, които ви е подготвил той, в това интервю:

  • Защо „след Facebook“? Да не би да очакваш неговата тежест скоро да изчезне?

О, не, напротив, Facebook ще става все по-силен маркетингов канал, но с това и по-скъп. Което веднага трябва да накара всеки от нас да се запита „Зависим ли е бизнесът ми от трафика, който идва от Facebook?“. Преди няколко години, когато социалните мрежи не бяха толкова влиятелни и бизнесите разчитаха на трафик предимно от Google, дигиталните експерти работеха в посока да се създадат алтернативни източници като изграждане на връзки от други сайтове или блогове, директен трафик, RSS емисии и т.н.

Сега референтният трафик идва предимно от Facebook и създава опасни зависимости, тъй като нямаме контрол върху социалната мрежа – променят постоянно алгоритъма си и междувременно намаляват обхвата (reach) на постовете на страниците. Затова, ако не желаете присъствието на издателството ви в онлайн пространството да стане в един момент възможно само чрез рекламиране във Facebook – не знаем какво ще им хрумне още на Закърбърг и компания – трябва да търсите алтернативи.

Във вторник ще наблегна двете най-важни според мен алтернативи – блоговете и e-mail маркетинга. Ще си говорим за създаването на блог на издателството, но и за връзката с блогърите, за изграждането на база данни с електронни адреси на настоящи и потенциални читатели, дори и за добрите стари съобщения до медиите, към които често издателите подхождат грешно. Ще има и изненади, разбира се, нека не разкриваме всичко още сега.

  • WritingЗаслужава ли си да поддържаме собствен блог или да отделяме времето за това в изграждане на връзки с блогъри, които вече са развили своите книжни места?

Инвестицията в собствени комуникационни канали си заслужава винаги и накрая винаги се отблагодарява. Facebook не е такъв канал, но блогът на издателството е, изградената база данни с e-mail адреси на читатели също е такъв канал. Това в никакъв случай не изключва комуникацията с книжни блогъри, дори напротив – когато разполагате със свои канали, най-доброто решение е да създавате съдържание, към което останалите да препращат. Добавяйте стойност към разговора за книги, давайте причина на блогърите да влизат в издателския блог и дори да слагат линкове към него в собствените си материали.

Говорете си с читателите си, без да ги притискате да правят каквото и да било – оставете им свободата да избират и им давайте най-добрия книжен продукт, на който сте способни. Те ще го купят, ако поднасяте информацията за него адекватно и без да ги заблуждавате.

  • Какво е предимството на e-mail маркетинга пред останалите начини за комуникация с читателите?

Донякъде e-mail комуникацията е като книгата – доста интимна. Писмата могат да бъдат персонализирани и написани с тон, който да говори лично на всеки един от получателите, включително и с изписване на неговото собствено име. В блога или сайта вие просто публикувате текста и той е достъпен за всички, няма го личният елемент.

Друго предимство е и посоката на комуникация. Подобно на Facebook, веднъж изградили канала за контакт, можете да излъчвате съобщения към абонатите – те отиват директно в личната им поща. Което не може да се случва в блога, защото там постоянно трябва да намирате начини да привличате посетители.

Във вторник ще говоря не само за това как издателите да изградят устойчива и постоянно развиваща се база данни за e-mail маркетинг, но и как да следват добрите практики в изпращането на мейлинги, за да не отблъсвате читателите си.

Семинарът „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“ ще се проведе на 14 март в Читалище.то. Запази своето място сега:

[ + ]