fb
Ревюта

Роден, за да имаш блог

3 мин.
блог

блогЕдинственото условие, за да започнеш да пишеш блог, е да имаш желание да споделяш. Точка. И всеки може да поддържа блог. Пак точка. А аз съм напълно съгласен. Многоточие…

Всъщност, четенето на книга за блоговете е точно като да пишеш блог – мислите ти се реят и докато очите гледат едно, умът е на съвсем друго място, няколко крачки напред; четеш конкретен пример и си спомняш как самият ти имаш подобен опит, но и си представяш как можеш да го направиш още по-добре следващия път. Ето това е ‘Born to Blog’.

Марк Шефер и Станфърд Смит са професионални блогъри с няколкогодишен опит (добре де, моят с „The Dreamreader“ е колкото техните, събрани заедно, но нека не се хваля), които описват на хартия „стъпките, по които да изградиш своя блог за личен и професионален успех, публикация по публикация“. Двамата се спират на това какви качества трябва да усвои и развие добрият блогър, за да бъде успешен (да разказва, да мечтае, да убеждава, да обучава читателите си или просто да подрежда съдържанието), давайки и съвети как да бъдат компенсирани изоставанията. Дават причини и защо всеки стартиращ бизнес трябва да има блог възможно най-рано, за да расте аудиторията му със самия него. После стигаме до преодоляването на подводните камъни и монетизирането.

Марк и Станфърд наблягат особено на едно от най-важните неща – започването, било то и с „минимален приложим блог“, следвайки примера на теорията на Ерик Рийс за MVP (Minimum viable product), който след това да бъде постепенно развиван. Затова и ясно – open source. Концепцията се отнася и до всеки един пост – никога няма да имаш перфектния текст, колкото и да го преглеждаш. Просто натисни бутона „Публикувай“ вече…

Някои от главите в книгата са жизненоважни за всеки блогър – като например няколко съвета за справяне с творческата безизходица и откриването на теми, за които да се пише в „сушави периоди“. Разбира се, не са подминати и базисните неща като подбора на платформа, структура и дизайн на самия блог, първи стъпки за маркетиране в социалните мрежи и др. Така че, ясно – книгата е подходяща и за начинаещи. Профитата – да преговарят.

‘Born to Blog’ е написана гладко и определено е лесна за четене – като статия във вестник или списание. От по-добрите. И за разлика от много други издания, е пълна с примери и цитати от други успели и доказали се блогъри. Точно както си трябва.

Понеже вероятно няма кой да издаде на български, РАЗДАВАМ!

P.S. Има си и съвсем чудесен български вариант на книга за блогването – груповият проект Блогопедия, в който се включиха дузина прекрасни хора с блогове.