fb
Ревюта

Бриджет Джоунс се завръща и е „Луда по онова момче”

3 мин.
Bridget Jones Luda po onova mmche helan filding

Bridget Jones Luda po onova mmche helan fildingБриджет се завърна в така дългоочакваното продължение „Бриджет Джоунс. Луда по онова момче” (изд. „Колибри“). Помъдряла (или не съвсем), остаряла и отново сингъл, близо 20 години години по-късно тя е майка на две малки деца и вдовица на Марк (да, слуховете се оказаха верни :( ). Изминалите години са добавили освен бръчки по лицето й и известно лустро. Но Бриджет пак се забърква във вихър от комични и неловки ситуации, неспазени планове и витаене в измислени блянове. И отново си води дневник, в който нещата, които иска да направи, и тези, които всъщност прави, се разминават.

Хелън Филдинг е успяла да пресъздаде напълно достоверно и реалистично по-възрастния образ на Бриджет и колкото и да са нещастни феновете на поредицата заради смъртта на Марк, то просто няма как по друг начин да се случат нещата, за да видим Бриджет сингъл и това е естествено и някак си логично продължение. Този роман, за разлика от предишните два обаче, има една по-минорна нотка поради трагичната кончина на Марк Дарси и последствията и празнотата, която тя е оставила в неговите съпруга и деца. Тази тъга присъства кога по-осезаемо, кога по-невидимо и понякога смехът е малко горчив.

Изминали са 5 години от смъртта на Марк и Бриджет под влияние на приятелите си взема живота си в ръце и отново тръгва по срещи. И така се запознава онлайн със значително по-младото си гадже, с което преживява вълненията в една връзка под влиянието на новите технологии и средства за комуникация. И ако преди чакаше телефонът да звънне, сега тя туитва, пише смс-и безспир и се чуди защо не й се отговаря. Всичко това, докато балансира отговорностите и задълженията като майка. Последното придава на романа известна зрялост, тъй като освен вечната тема за връзките и статуса на сингъл, третира също и проблемите на самотния родител и ученически неволи (от гледна точка на родителя).

Признавам, бях скептична какво ще се случи с Бриджет след толкова години и дали всичко ще звучи и изглежда достоверно. Нейният образ, с цялата хаотичност и безпорядъка, които носи, се е превърнал в икона на цял един жанр като чиклита. Уверено мога да заявя, че Хелън Филдинг се е справила блестящо, като е създала същата пълнокръвна Бриджет, която помним, само че сега вместо старомодното бельо за стягане, носи La Perla.

Книгите за Бриджет Джоунс разглеждат един доста съществен аспект от живота на всеки човек – интимният, с всичките проблеми, раздели, несполуки и успехи, през които, освен ако не сте дали обет за целомъдрие, със сигурност сте минали. Това не е розов роман, в който срещаш принца, който те отвежда към залеза, а реален поглед към джунглата, наречена ходене по срещи. Те са показани откъм комичната им страна, с цялото писане на смс-и и следене в социалните мрежи, които със сигурност повече усложняват нещата, отколкото да ги улеснят.

Препоръчвам да си вземете „Бриджет Джоунс. Луда по онова момче” и да се отдадете на няколко часа забавление с нейните приключения.

Третата книга от поредицата за Бриджет Джоунс излиза на български на 26 май.