fb
Ревюта

Неочаквано привличане заради една „Испанска любовна измама“

3 мин.

„Испанска любовна измама“ от Елена Армас (изд. „Егмонт“, преводач Десислава Недялкова) е заглавие, което не можеш да пропуснеш, ако си част от BookTok – книжното общество на ТикТок. Макар че препоръките там са често подвеждащи и се разочаровах от няколко уж невероятни заглавия, не можах да устоя на обещанията за романтична история, наситена с хумор и развиваща се под испанско небе, в лицето на дебютния роман на Армас.

Каталина „Лина“ Мартин отдавна е напуснала родната Испания, за да развива кариерата си като инженер в Ню Йорк. В Щатите тя най-накрая е далеч от клюките за ужасната ѝ раздяла и от вечните очаквания на семейството си да се влюби отново. Испанската сватба на сестра ѝ обаче наближава, а кум е именно бившият на Лина. Тя или трябва да изтърпи коментари зад гърба си и погледите на роднините ѝ, изпълнени със съжаление, или… може да излъже семейството си, че си има американски приятел и ще го доведе на сватбата. Единственият проблем? Трябва всъщност да убеди някого да се преструва на нейно гадже за три дни. Кой изобщо би се съгласил на такава лудост? Оказва се, най-големият ѝ враг.

Когато Арън Блекфорд постъпва на работа в компанията, където работи Лина, той грубо отхвърля нейните дружелюбните опити да се сприятелят. Оттогава насам, между тях се води ожесточена война, която Лина е решена никога да не губи. Арън случайно разбира за трудностите ѝ да намери фалшив приятел и неочаквано сам предлага помощта си. Тя се съмнява в добрите му намерения, но отчаянието надделява над гордостта и двамата скоро се оказват на полет към Испания. Пред тях стои тежката задача да убедят всички, че Лина напълно е преодоляла миналите травми и е лудо-влюбена в Арън. С всеки момент обаче, фалшивото им привличане се усеща като все по-истинско и преструвките изведнъж стават трудни…

„Испанска любовна измама“ е класически съвременен романтичен роман, с добре познати елементи на жанра. Арън и Лина са идеален пример за „противоположностите се привличат“ – той е мълчалив и рязък, а тя – приказлива, забавна и емоционална (понякога с даже детинско държание). Без да утежнява историята, Армас е засегнала и важни проблеми – сексизъм на работното място в технологичните компании, дискриминация заради външността и преодоляване на травматични преживявания. Въпреки че няма да ви изненада с неочакван развой на събитията, „Испанска любовна измама“ е чудесен дебют от страна на Армас: слънчев, изпълнен с хумор, остроумие и осезаема химия между главните герои. Мога само да препоръчам да не го пропускате, когато стягате багажа за предстоящите летни почивки. Да се чете с чаша сангрия (или две).

Можете да поръчате „Испанска любовна измама“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.