fb
СпециалниЧети повече

Британски лекари предписват книги в помощ на младежи с психически проблеми

2 мин.

Нова инициатива цели да окаже помощ на тийнейджърите, страдащи от психически проблеми във Великобритания. Тя е част от програмата за четене на книги по лекарско предписание,

Инициаторите на кампанията от благотворителната организация за развиване на четенето The Reading Agency създадоха списък с художествена и нехудожествени литература, който дава информация за психическото здраве.

Книгите от списъка могат да бъдат предписвани от общопрактикуващите лекари, училищните съветници и медицински сестри. Разбира се, книгите могат да се четат и без предписание, а за да се засили интересът към тях, те ще бъдат широко достъпни в библиотеките в Англия.

В списъка попадат 35 книги, избрани от здравни експерти и тийнейджъри, които са се борили с психически проблеми. Заглавията обхващат различни заболявания – от депресия и тревожност до аутизъм. В списъка личат наистина популярни книги като „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ на Стивън Чбоски, „Всеки ден“ на Дейвид Левитан и „Странна случка с куче през нощта“ на Майкъл Хадън.

По данни на The Reading Agency 1 от 10 млади хора страда от диагностициран психически проблем, а броят на 15 и 16-годишните младежи, които често чувстват тревожност, се е удвоил през последните 30 години.

До момента Англия харчи ежегодно 105 милиона лири за грижи за психичното здраве, а програмата за четене на книги по предписание струва само 1 лира на читател. Инициативата не се приема като заместител на медицинска помощ, но се смята, че по-широкият достъп до книги, които ненатрапчиво предлагат съвети на младите хора, би допринесъл за справяне с трудни ситуации и негативни емоции.

Новаторската схема Reading Well стартира през юни 2013 г. и е помогнала на над 275 000 души с общи психични заболявания чрез терапия, базирана на четенето на книги за самопомощ и разясняване на болестта, които са достъпни в обществените библиотеки. Инициативата се радва на голяма обществена подкрепа и е определяна като полезна и значима от общността, общопрактикуващите лекари, специалисти по психическото здраве, министри.

Тук може да прочетете повече за друга инициатива, част от схемата Reading Well Books on Prescription (Четене на книги по предписание), която има за цел да окаже подкрепа и помощ на хората, страдащи от деменция.