fb
@-книгиБуккросингНовини

Буккросинг през телефонна кабина

2 мин.
Една от телефонните кабини, превърната в зони за размяна на книги, се намира в най-големия скулптурен парк Вигеланд, Осло.

Виждали сте десетки, или може би стотици, къщички за книги, които сякаш изникват на най-разнообразни места и локации – планински хижи, плажове, централни площади, паркове, та дори и на най-живописни, но добре скрити сред природата кътчета. И отвсякъде изникват книги. Книги, които можем да оставяме и заемаме, напълно безплатно. Или да осъществяваме така наречения буккросинг.

Когато телефонните кабини в Осло обаче са премахнати, се ражда интересен проект. Много от класическите червени кутии са изчезнали, но около сто от тях са преустроени в павилиони за четене. Създателите на проекта ги наричат „малки стаи за големи поводи“, а на специална табела в кабината откриваме послание, което обяснява, че сме открили една от 100 телефонни кабини, останали в Норвегия. А причината да бъдат съхранени на местата им е „тяхното културно значение“.

„Дори ако мелодията на телефонния звън е изчезнала, нашите телефонни кабини имат важни истории за разказване. Истории за времето, когато не можехте да носите телефона си в джоба си. Истории за нас“.

И ако днес се натъкнете на телефонна кабина по улиците на Осло, предлагаме да надникнете в нея. Вече няма да намерите телефон, който приема монети, а по-скоро миниатюрна библиотека. Тези зони за четене се зареждат от самите граждани на Осло с помощта на обществените библиотеки и Sparebankstiftelsen DNB (организация за финансова подкрепа от Bank of Norway).

В тези телефонни кабини можете да оставите книги, които искате да дадете на нов читател, като същевременно вземете книга или две, които някой друг е оставил – напълно безплатно. Ако търсите какво да правите сами в Осло, разходката до павилион за четене може да е точното нещо. Тези малки стаи със съкровища са разпръснати из града и могат да бъдат намерени в обществените паркове, както и на централните булеварди.

И са пълни с книги, нови, запазени. И с хора, които взимат и оставят нови. Същински червени книжни къщи, останали в очакване на следващата добра история.

Вижте още:

Буккросинг зони и свободни библиотеки в Норвегия [галерия]