fb
Ревюта

Когато историята говори на твоя език

2 мин.

Българската история в 100 личностиВсички сме чели учебници по история и знаем колко скучни са те обикновено, как фактите са изсипани някак скучно и се налага да прочиташ урока по няколко пъти, докато свържеш отделните събития. (Освен това, който плаща, той поръчва учебниците по история, но това е друга тема) Така че наличието на достатъчно много помагала, които да подпомагат учебния процес, не е никак нелогично, а когато подобна книга е написана от авторите на най-посещавания сайт на историческа тематика у нас, нещата стават наистина интересни.

„Българската история в 100 личности“ е проект на същите тези Иван, Ивомир и Марио, които преди няколко месеца поведоха стотици към Черни връх по пътя на Алеко, а освен това обикалят страната, за да се срещат ученици и да разпалват любовта им към историята. Тримата са все още студенти и затова не е чудно, че книгата е написана по-скоро научнопопулярно, отколкото да претендира за нещо изследователско. Но нека си го признаем – повечето читатели имат нужда да им бъде обяснено на нормален език, далеко от патриотарското говорене, на което ставаме свидетели от страна на депутатите популисти покрай националните ни празници.

Намирам за най-ценен в „Българската история в 100 личности“ подходът – разказването на историята ни през живота и делото на 100 велики българи. А тук важен е и подборът – извън книгата са останали множество звучни имена, но други, определено непознати за широката публика (освен може би част от тях като имена на квартали), са намерили своето място тук. Учени, меценати, хора на изкуството, военни – някои от тези имена вероятно за пръв път получават признанието да се наредят сред 100-те най-велики у нас, но това в никакъв случай не е незаслужено. Ако прочетете, със сигурност ще се уверите в това.

Представянето на книгата е тази вечер от 18.30 ч. в Аулата на Софийския университет.