fb
@-книгиБуккросингНовини

Българските буккросъри се включват в международен 24-часов читателски маратон

2 мин.
Open book in park outdoors

На 21 април световното движение на пътуващите книги – BookCrossing, навършва 20 години от създаването си. Последователите на движението в България ще ознаменуват юбилея, като се присъединят към международния 24-часов читателски маратон, който ще се проведе за трета поредна година. Идеята на маратона е в продължение на едно денонощие буккросъри по целия свят да си предават щафетата, като посветят част от времето си на любимото занимание – четенето. Забавното предизвикателство ще започне в 0:00 часа българско време на 17 април и ще продължи до минута преди полунощ на следващия ден. Участниците са поканени да споделят в социалните мрежи чрез снимка, видео или цитат книгата, която четат, придружена от хаштага на инициативата #BC24HrReadathonBG.

„Буккросинг“ се нарича практиката да се оставят книги на подходящи публични места с цел да бъдат намерени и прочетени от други читатели. Буккросинг е световно литературно движение, което съчетава любовта към четенето и игровия елемент с възможностите на глобалната мрежа. Всеки може да направи свой профил на сайта bookcrossing.com и да регистрира книги, които е готов да сподели с други читатели. Книгите получават уникален номер, който служи като техен паспорт в пътешествията им по света. Когато някой намери пътуваща книга, той може да въведе нейния номер на сайта, да проследи маршрута, който тя е изминала, и впечатленията на читателите преди него.

Към днешна дата по света има 1 915 038 буккросъри и 13 507 004 книги, пътуващи из 132 страни. Регистрираните буккросъри в България са 1154. По инициатива на сайта „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то“ през 2014, 2015 и 2016 година се проведе кампанията „Пусни книга на свобода по случай Деня на книгата“, която превърна София и десетки населени места в цялата страна в открити библиотеки. Хиляди деца в училищна възраст също се докоснаха до забавната литературна игра благодарение на инициативата „Пътуващи сандъчета“ на фондация „Детски книги“.

Присъединете се към събитието във Facebook за любопитни факти, свързани с Буккросинг, и новини от читателския маратон на 17 април! Организаторите ще споделят също така интересни снимки от предизвикателството в Instagram и Twitter.

Още интересни материали, свързани с Буккросинг, можете да прочетете в специалната ни рубрика.

Снимка на публикацията: Freepik