fb
Чети повече

Чети повече в Единбург – UNESCO City of Literature

7 мин.
Edinburg

edinburg logoСлед литературния Лондон от миналата седмица, оставаме на Острова за още една среща с книжен град, този път и с истинска титла. Град, който е превърнал литературата и културата на книгите в своя запазена марка и единен символ към целия свят. Този град е столицата на Шотландия – Единбург, който от 2007 година е и първият град официално носещ наименованието “Литературен град на ЮНЕСКО”. Именно за това, което се крие под тази тежка титла, ще се опитам да ви разкажа в настоящата публикация.

Единбург е буквално построен върху книги. До голяма степен неговият образ е изграден именно чрез книгите писани за него, вдъхновени от него, от авторите, творили в него. Град, който цени и възпитава своето книжно поколение още от времето на легендите за крал Артур, през “Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, историческите романи на Уолтър Скот и историите на Артър Конан Дойл за прословутия детектив Шерлок Хоумс, до непорастващото дете Питър Пан и детето-магьосник Хари Потър. И така чак до романтичната лирика на Робърт Бърнс и свъременния градски стил в “Трейнспотинг” на Ървин Уелш. Единбург обаче не е единствено литературен топос, муза или място, където да намериш вдъхновение и стимул за писане, Единбург е врата, която се отваря свободно за всички, желаещи да се докоснат до огромното книжно наследство на Шотландия. Като доказателство за тази достъпност, абсолютно безплатни за всички посетители на града са Националната библиотека на Шотландия и Писателския музей, събрал историите на Робърт Бърнс, сър Уолтър Скот и Робърт Луис Стивънсън с постоянни изложби, както и различни временни инсталации за живота и творчеството на други автори, свързани дъблоко с шотландската литература.

edinburg 1Единбург е също така един от градовете, които имат истински Литературен квартал, където е разположен Шотландският център за разказване на истории, място, където винаги можеш да чуеш интересен разказ или да посетиш поредното книжно събитие в града. В квартала е разположен и домът на Scottish Book Trust, националната агенция, която подкрепя читателите и пишещите с редица инициативи и кампании. Там е още и Шотландската библиотека за поезия, една от малкото специализирани библиотеки в целия свят.

Градът е център и на издателската индустрия в страната още от далечната 1508 година, а мястото му на издателската карта на Европа е толкова значимо, че е достатъчно да се каже, че тук започва отпечатването на енциклопедия “Британика” и редица значими книги от XVII век до днес. В момента в града има близо 50 издателства, които имат своя асоциация, отговаряща за развитието на издателската индустрия в страната. Тя притежава собствена книжарница и уебсайт, посветен на шотландската литература. Целогодишно се организират курсове и обучения за професионалисти, любители и читатели за света на книгоиздаването, в това число редактиране, дизайн на книги, маркетинг, организиране на книжни панаири и запознаване с нормативните уредби на авторски права.

festival edinburgЕдинбург е градът с най-големия международен литературен фестивал в целия свят, който тази година започва точно днес – 13 август, за да продължи близо седмица и да превърне столицата на Шотландия в истински Невърленд на издатели, автори, читатели и всички, които обичат магията на думите. И това не е всичко, защото всяка година в града се провежда и фестивал на разказването на истории, който събира традициите и обичаите от целия свят в разказването на приказки, празнува се Международният ден на поезията през октомври и още много други малки и големи празници на любовта към книгата.

В цялата тази литературна среда кампаниите, които се организират от различни брашови организации, неправителствени организации или държавни институции, са неотменно свързани с литературата, книгите и словото. Защото този град наистина диша с думи и посланията към неговите граждани, гостите му и света са винаги свързани с най-ценното, което имат – наследството, оставено в хилядите изписани страници. То обаче е за всички, а не за избрани.

В кампаниите, които се провеждат в Единбург, сред всички книжни предизвикателства за деца, литературни маратони, турнета-четения и представяния на местни автори се открояват кампании, за които ще опитам накратко да ви разкажа в следващите редове.

единбург разходкаЛитературните градини на Единбург (Literary Gardens) е кампания, която разкрива едно нетрадиционно място като топос на поезията в града. Площадът св. Андрюс, който представлява голяма зелена поляна с алеи и огромна статуя в средата, се превръща в място, където свободно може да се чуе, прочете, покаже и промотира поезия. Градината, която е била затворена за граждани за близо 230 години, днес е дом на редица литературни събития и фестивали, като групово четене на “Изгубения свят” на Артър Конан Дойл отпреди 2 години или прожектирането на стихове, вдъхновени от града, върху стъклените прозорци на близкото кафене.

Също като Лондон, Еднибург предлага интерактивна литературна карта и свои книжни турове, но много по-богати и много по-специализирани – от обиколки на литературните музеи и библиотеките, до туристически тур по маршрутите на героите от „Трейнспотинг„, литературен Pub Crawl в сред любимите пъбове на големите единбургски автори и заведения с техните имена, до обиколка по местата, вдъхновили всички литературни деца на Единбург.

Невероятно красива кампания е и Истории с камъни” (Stories in Stone), едно нощно визуално приключение из забележителностите на Единбург с прожекция на избрани стихове по пътя от мрачните тихи улички до центалните сгради, построени не само от камъни, но и от книги и историите в тях.

Други кампании, с която Единбург затвърждава своя имидж на литературна столица са:

edinburg istoriiЕдна книга – един Единбург (One Book – One Edinburgh, за първи път през 2007), която цели да стимулира четенето, като провокира всички граждани на Единбург да четат една книга заедно за определено време.

Книги във филми (Books Into Film, от 2007) е проект, който фокусира вниманието на децата върху филмите направени по книги. След прожекция на филмите на децата се организира кратка литературна викторина с награди.

Поезия в движение (Poetry In Motion, от 2007) е едновременно социална и литературна инициатива, която дава възможност на писатели, търсещи трибуна, да получат гласност на своите идеи, като създават специални стихотворения, които след това са прожектирани в повече от 400 автобуса в Единбург и Глазгоу. Стихотворенията, носещи заглавията “Шотландия” и “Изгнание”, също така се разпространяват и на пощенски картички в местните библиотеки на двата града в седмиците около Международния ден за човешките права.

Книжна размяна (Book Swap) – в един ден жителите и гоститите на Единбург са провокирани да разменят своя любима книга, която препоръчват, в замяна на друга, която не са чели или винаги са искали да прочетат. По време на събитието се разменят всякакви книги, като на гостите се предлагат чай, кафе и страхотни разговори за книги. Най-приятното от всичко е идеята на организаторите всеки да напише по две изречения, защо препоръчва книгата, която оставя и по този начин да направи споделянето на книгите по-емоционално и силно.

edinburg cheteВ града се провеждат още литературен фестивал на библиотеките, обменни програми за писатели, периодични четения на произведения в различни жанрове, отбелязване на различни автори и т.н.

Ако цялата тази информация ви е заинтригувала, вероятно ще останете очаровани и от изключително подробния и интересен сайт на Edinburgh – UNESCO City of Literature. Там можете да намерите информация за всичко, случващо се в града във връзка с неговата литературна мания и чар.

Вижте и едно клипче (на английски), което разказва за културния и литературния живот на града:

[ + ]