fb
НовиниПо света

Разиграват на търг скулптури от книги

2 мин.
Снимки: LYON & TURNBULL

Преди единадесет години, през март 2011 г., библиотекар се натъкна на очарователна хартиена скулптура на дърво, израснало от стара книга – с прякор poetree – поставена точно пред Шотландската обществена библиотека в Единбург. Подаръкът се появи с бележка, която гласеше: „Знаем, че библиотеката е много повече от сграда, пълна с книги… книгата е много повече от страници, пълни с думи. Това е за вас в подкрепа на библиотеки, книги, думи, идеи”, припомня Fine Books Magazine.

„Том О’Шентър“

Красотата и мистерията веднага завладяват посетителите. Три месеца по-късно се появява още едно произведение на изкуството, този път родено от копие на Exit Music на Иън Ранкин и оставено в Националната библиотека на Шотландия. След това в цял Единбург са направени поредица от вълнуващи находки. 

Стана ясно, че художничката е скулптор, която създава своите уникални произведения от хартия. След всички тези години обаче успява да остане извън светлините на прожекторите, а анонимните ѝ добри дела носят радост в литературната общност.

„Ланарк: Един живот в четири книги“

Някои късметлии вече имат шанса да закупят една от тези книжни скулптури. Пет от тях се продават онлайн чрез Lyon & Turnbull като набиране на средства за Scottish Book Trust, организация с нестопанска цел, която осигурява равен достъп до книги в цялата страна. Благотворителната организация първоначално поръчала тези 5 скулптури през 2012 г. за първата седмица на книгата в Шотландия. Те включват: „Том О’Шентър“ от Робърт Бърнс, „Уиски в изобилие“ от Комптън Макензи, „Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари, „Ланарк: Един живот в четири книги“ от Аласдер Грей и „Островът на съкровищата“ от Робърт Луис Стивънсън.

„Всички те говорят за магия, приключение, смелост и важното място на Шотландия в историята на световната литература“, каза Кати Марсдън, помощник-ръководител на редки книги и ръкописи в Lyon & Turnbull, във видео, публикувано от аукционната къща.   

Всяка скулптура носи оценка от £1,000 – 1,500 ($1,350-2,000), а наддаването приключва на 1 февруари.

[ + ]