fb
БългарияНовини

Четири читателски гнезда отварят за Нощ на литературата в Русе

2 мин.

Нощта на литературата 2022 г. се разгръща на 7 септември от 18 ч. до 21:30 ч. в цели 18 български населени места, в това число и Русе, за да позволи на публиката да се наслади на красотата на европейската литература и да помогне на читателите за пореден път да открият своя нов любим писател.

Читателските гнезда в Русе ще бъдат четири:

Австрийската библиотека „Елиас Канети“, площад Свобода 4. Ще бъде представен австрийския откъс от „Сладостта на живота“ на Паулус Хохгатерер. Чете актьорът Кадри Хабил.

Дом Канети, бул. „Славянски“ 12. Ще бъде представен германския откъс от „Произход“ на Саша Станишич. Чете Момчил Михайлов-МОМО, добре познат в културните среди – музикант, визуален артист, графичен дизайнер.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ул. „Дондуков-Корсаков“ № 1 (в беседката на пл. Батемберг). Ще бъде представен шведския откъс от „Сладко отмъщение АД“ на Юнас Юнасон. Чете актьорът Ивайло Драганов. По време на Нощта на литературата в гнездото на библиотеката на посетителите ще бъде предложена и литературната беседа „Добри Немиров. Другият“, посветена на този позабравен автор, живял в Русе до двадесет и третата си годишна възраст. Като част от Нощта на литературата ще бъдат четени откъси от книгата на Добри Немиров „Когато бях малък“.

Малка зала „Константин Димчев“ в Драматичен театър „Сава Огнянов”,
пл. „Свобода“ №4. Ще бъде представен полския текст от „Гардеробът“ на Олга Токарчук. Чете Иглика Пеева – поет, драматург и журналист.

Любителите на литературата, посетили четирите читателски гнезда и събрали печат от всяко от тях, могат да получат книга по избор от Австрийска библиотека или Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Главни организатори на Нощта на литературата 2022 са Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Гьоте-институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, Институт Камойш, посолство на Румъния, Културно-информационен център на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт Лист, Чешки център, Посолство на Швейцария, Посолство на Швеция, Столична община и фондация „Детски книги“.

„Очаквайте отново много и интересни откъси от европейски книги, издадени в оригинал след 2000 г.!”, анонсират организаторите.