fb
Варна Лит 2017Събитията

Да създаваме заедно слово: работилниците на „Варна лит“ 2017

2 мин.

Освен срещи на живо с популярни български и чуждестранни автори на книги за деца и тийнейджъри, фестивалът „Варна Лит“ 2017 ще даде възможност на младите читатели да се включат в създаването на нови словесни форми чрез участие в няколко работилници.

Първата от тях е още в откриващия ден на форума – 31 май, когато от 15,30 ч. в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ младата художничка и илюстратор Катина Недева ще направи с малките читатели истинско пиано от картон, вдъхновено от едноименната книга на Анета Дучева.

На 1 юни „Варна Лит“ 2017 ще започне отбелязването на Деня на детето още от 10,30 ч. пред Социалната чайна, където стрийт артистът Виктория Георгиева–Mouse ще организира работилница за деца, по време на която те ще нарисуват любимите си приказни герои, а след това – от 11,30 ч. ще ги пренесат върху картонени стени на открито пред Дом на архитекта.

В следобедните часове на 1 юни тазгодишният носител на наградата „Константин Константинов“ за илюстрация Дамян Дамянов ще предизвика малки и големи да си нарисуват овца, да й сглобят сандък и да научат куп интересни факти за „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери в рамките на работилницата „Нарисувай ми овца“, която започва в 15,30 ч. в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“.

В петък сутрин Лора Филипова от сайта Detskiknigi.com и работилницата „Камъче си нарисувай“ ще изпълнят двора на ОДК-Варна с любопитни малчугани, които искат да научат интересни факти за българската азбука и да усвоят специален тайнопис.

Финалният ден на „Варна Лит“ 2017 ще ни запознае с традиционното японско изкуство „камишибай“. Всички деца над 5 г. са поканени на ателието „Да разкажем приказка с Камишибай“ на 3 юни от 15,30 ч. в галерия “Contemporary Space”, за да чуят интересната история, разказана от Жечка Кираджиева (РБ „Пенчо Славейков“), а след това да илюстрират любимата си сцена от приказката с помощта на художничката и писателка Нуша Роянова.

Всички събития от програмата на детските и младежки литературни дни „Варна Лит“ 2017 можете да видите тук. Форумът се провежда като в подкрепа на кампанията „Варна – Европейска младежка столица“.