fb
Ревюта

Истинският смисъл на Коледа и „Даровете на влъхвите“

1 мин.

„Даровете на влъхвите“ на майстора на кратките форми О. Хенри е много добре позната история. Моята първа среща с нея бе в часовете по английски в гимназията и останах зашеметена от умението на писателя да предава толкова въздействащи послания със стегнат и пестелив стил.

Не мислех, че нещо може да ми върне усещането от първия прочит на разказа, докато не попаднах на красивото илюстровано издание на издателство „Лабиринт“. Разказът е изящно преведен от Емилия Масларова, а илюстрациите на младата немска художничка Соня Дановски са в приглушени тонове, пресъздавайки атмосферата на американския мегаполис в началото на 20. век. Рисунките й предават широк спектър от емоции – от тъжното настроение преди коледните празници в дома на Дела и Джим до постепенното узряване на решението и безусловната им саможертва.

Няма смисъл да описвам сюжета – за тези, които са чели разказа, е излишно, а на останалите е престъпление да развалям удоволствието от предстоящото четене. Вярвам обаче, че кратките литературни форми като разказите могат да бъдат много успешни при „зарибяването“ на тийнейджърите да четат.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.