fb
НовиниПо света

Дав Пилки е личност на годината за 2019 г. на Publishers Weekly

2 мин.

Дав Пилки, известен с бестселър поредицата „Приключенията на Капитан Гащи“, бе обявен за личност на годината за 2019 г. от Publishers Weekly. Признанието той получава за създаването на над 60 книги, които са впечатлили милиони деца с разпознаваемото чувство за хумор и емпатията, вплетени в тях. Неговите произведения имат сериозен принос за популяризирането на графичните романи в книгоиздателския сектор. С рекордните продажби на по-новата си поредица Dog Man през 2019 г. Пилки се нарежда до автор като Дж. К. Роулинг в успеха си в привличането на детската аудитория към четенето.

Популярният му герой Капитан Гащи се появява за първи път преди 20 години и оттогава поредицата има 14 части, продадени в над 90 милиона копия по цял свят. Графичният роман на Пилки Dog Man изглежда следва този успех, а авторът наскоро беше на световно турне, включващо Китай, Индия, Сингапур и Япония.

“Прави ми впечатление, че навсякъде хората, с които се срещам покрай турнето, споделят една и съща любов към книгите. Изключително благодарен съм на невероятните книготърговци, учители, библиотекари и издатели навсякъде по света, които отдават живота си на грамотността.”, споделя Дав Пилки за Publishers Weekly.

 

През 2014 г. Пилки публикува статията в онлайн изданието Huffington Post, включена и в “Забранете тази книга” (изд. “Софтпрес”) на Алън Грац. В нея той споделя, че през предходните две години поредицата „Приключенията на Капитан Гащи“ се нарежда на първото място в списъка на Американската библиотечна асоциация за най-често забранявани книги. И се обявява срещу заклеймяването на комиксите, графичните романи и изобщо книгите, които децата обичат да четат, но родителите и учителите им не възприемат като достатъчно сериозна литература.   

“Проучванията показват, че графичните романи помагат на децата да развият аналитичност и способност за задълбочаване в процеса на четенето. Има много различни начини да научаваш нова информация и САЩ тепърва осъзнава важността на визуалното учене за всички читатели. Аз нямаше да съм почитател на книгите днес, ако не бяха комиксите. Нямаше да открия Хенри Дейвид Торо, ако не се бях научил да обичам четенето. А  тази любов започна с четенето на комиксите на Чарлс Шулц”, казва Дав Пилки днес.

Снимка: Шон Милър