fb
Ревюта

Не забранявайте книгите!

3 мин.

Ема Димитрова е на 7, но може да чете от няколко години и е страстен читател, който се радва на пълна подкрепа от родителите си при избора на книги. Не знаем дали тя си е представяла, че някой възрастен може да й забрани да чете определена история, защото я смята за неподходяща, но именно това се случва на главната героиня в „Забранете тази книга“ (изд. „Софтпрес“). Какви мисли породи романът у Ема можете да прочетете в ревюто й.

Заслужава си да прочетете „Забранете тази книга“ от Алън Грац. Става не само за деца, но и за родители. Ще разберете защо е толкова хубава, като я прочетете. Главната героиня се казва Ейми Ан. Много искам да съм като нея. То аз съм Ема, така че нашите имена много си приличат.

Забраняват любимата книга на Ейми Ан, извадена е от фонда на библиотеката и казват, че е неподходяща. Забраняват и още доста книги. Да ги изброявам ли всичките? „Капитан Гащи“ и още много, много други. Любимата на Ейми Ан е „Из объркания архив на госпожа Базил И. Франкуайлър“. Това са истински книги – искам и тях да прочета. Сигурно и на мен ще ми хареса „Из объркания архив на госпожа Базил И. Франкуайлър“, като излезе на български.

Ема Димитрова (снимка: „Детски книги“)

Ейми Ан се чувства много зле, като забраняват книгата. Те направо я изваждат от библиотеката, махат я, няма я вече. Ейми Ан се бори и прави БШЗК. Какво е това ли? Библиотека „Шкафчето на забранените книги“. Приятелите събират всички забранени книги – всички, които имат, ги даряват за БШЗК, или ги купуват – и ги оставят на децата да ги четат. И още нещо забравих да кажа – някои книги ги открадват. Е, не пищи алармата, но всъщност ги вземат без разрешение. Това открадване ли е? Май да.

Аз също бих се почувствала зле, ако ми забранят любимата книга. Не бива да се забраняват книги. Не е правилно! Нека ви кажа един цитат от госпожа Джоунс (училищната библиотекарка – бел. ред.) от романа:

Никой няма право да ти казва какви книги да четеш. Освен родителите ти.

Аз хем мисля, че е права, хем не съвсем. Мисля, че само ти можеш да си решаваш какви книги да четеш. За мен забраната за четене е наказание, но за някои, които не обичат да четат, може би ще е супер. Но аз не мога да ги разбера как не обичат да четат, като четенето е най-прекрасното нещо.

Ревюто е публикувано първо в сайта „Детски книги“. Не пропускайте и ревюто на Габи Кожухарова за романа тук, както и интервюто ни с Ема за „Как четат децата“ тук.

Можете да вземете това заглавие с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!