fb
НовиниПо света

Дав Пилки стартира онлайн поредицa за деца

4 мин.

Детският автор на бестселър поредиците „Капитан гащи“ и Dog Man Дав Пилки ще зарадва почитателите си с онлайн инициативата “Дав Пилки вкъщи” – колаборация между автора, Библиотеката на Конгреса на САЩ и Scholastic. Целта ѝ е да подкрепи децата, които са социално изолирани заради коронавируса, научаваме от Publishers Weekly.

Безплатните онлайн видео серии започват на 3 април и ще бъдат излъчвани всяка петъчна сутрин от 8 ч. местно време (15 ч. в България). Пилки ще стартира в ефир на 1 април на сайтовете на LOC and Scholastic, както и по каналите на социалните мрежи, за да сподели уроци по рисуване и да чете заедно с младите си читатели на глас. Всяко излъчване ще бъде съпътствано от съдържание, предоставено от колекцията на Библиотеката на Конгреса на САЩ, както и от съвети на Пилки как децата как да разиграват сцени от поредицата Dog Man и сами да създават свои собствени персонажи. След първоначалното им излъчване зрителите ще имат достъп до видеата по всяко време.

„След временното затваряне на училища, библиотеки и книжарници из цялата страна и по света, и изолацията на много общности, бяхме заляти с искания от учители, библиотекари и родители за материали или съдържание, свързано с Дав Пилки и неговите книги. Благодарни сме на Дав Пилки за новото удивително съдържание, което е създал и което сме сигурни ще донесе радост, вдъхновение, спокойствие и ще окуражи децата да бъдат креативни и да се забавляват“, казва Ели Бергър, президент на Scholastic Trade.

Още в началото на епидемията Пилки заяви готовност да допринесе за по-лекото преминаване през извънредното положение на децата. Миналият месец той публикува кратко видео в Instagram за децата в Азия, в което им казва: „Знам, че напоследък много от вас преминават през наистина тежък период“ и ги окуражава: „продължавайте да четете страхотни книги, да пишете свои истории, опитвайте се да бъдете колкото е възможно по-креативни в тези трудни времена.“

Авторът има уникалното предимство да разбира предизвикателствата, пред които са изправени децата по време на карантина. Като дете, Пилки често е бил отделян от съучениците си заради това, че е страдал от дислексия и синдром на дефицит на вниманието. В тези периоди на самота той е използвал въображението си, за да започне да създава комикси, които по-късно са се развили в Dog Man и „Капитан гащи“.

Видеата на Пилки са само част от бързоразрастващия се пакет от предложения на LOC и Scholastic по време на епидемията. На 20 март Scholastic бяха домакин на първата стартирала поредица от книжни фестивали: Scholastic at Home (Scholastic вкъщи). По същото време издателството създаде и уебсайт с цел да образова децата за коронавируса, като на платформата на Scholastic at Home пусна за безплатно ползване учебни ресурси.

Докато вратите на Библиотеката на Конгреса на САЩ са временно затворени, библиотекарите, обучителите и кураторите създават редица онлайн инициативи за младите читатели. В близките седмици библиотеката планира да организира семейни мероприятия, като сподели огромната колекция на библиотеката, включително видеа от разговори с автора, проведени по време на Националния фестивал на книгата.

„Библиотеката на Конгреса на САЩ има удоволствието да обедини усилия със своя приятел Дав Пилки и чевръстия екип на Scholastic, за да доведе Дав вкъщи. Надяваме се да съчетаем артистичните заложби и харизма на Дав с богатството от знание в нашата колекция. Знаем, че посланието на Дав: „Прави добро!“ и това на библиотеката: „Ангажирай се, вдъхновявай, информирай!“ се допълват и ще донесат на децата, родителите и учителите много щастливи и ползотворни моменти в тези трудни времена“, казва библиотекарката на конгреса Карла Хайдън.

Ето и къде можете да гледате Дав Пилки на живо на 1 април:

Twitter профила на Библиотеката на Конгреса

Facebook страницата на Библиотеката на Конгреса

Сайта на Библиотеката на Конгреса

Facebook страницата на Scholastic

Twitter профила на Scholastic

Dav Pilkey at Home

Scholastic Learn at Home

Снимка на публикацията: IANSlife

[ + ]