fb
НовиниПо света

Кейт Аткинсън е сред номинираните за Baileys Women’s Prize

2 мин.

награда бейлисКейт Аткинсън и Аня Янагира са сред двайсетте номинирани за Baileys Women’s Prize – ежегодната награда за роман, написан от жена, съобщава The Bookseller.

„A God in Ruins“ на Аткинсън продължава успешната си година, след като стана най-добър роман на 2015 г. на Costa Book Award. Дебютният роман на американската писателка Аня Янагира „A Little Life“ беше сред основните претенденти за спечелването на Man Booker.

В дългия списък попадат още имената на Синтия Бонд с „Ruby – книга, избрана в читателския клуб на Опра Уинфри, австралийката Шърли Барет с „Rush Oh!“ и известната ирландска писателка Ан Енрайт с „The Green Road“. Както и английската писателка и изследователка, родена в Белград, Весна Голдсуърди с романа си „Горски„, който е преведен на български.

Тази година се отличава с засилено присъствие на дебютни романи сред номинираните заглавия – 11 от общо 20, и равенство на британските и английските автори – по осем. Към тях се присъединяват две заглавия от ирландски писателки и по едно от Австралия и Зимбабве.

Baileys Women’s Prize е награда създадена през 1996 г. с цел да насърчава жените писателки по целия свят, като популяризира тяхното творчество. Призът се присъжда за роман, написан от жена и публикуван между 1 април 2015 г. и 31 март 2016 г. във Великобритания. В надпреварата може да участва всяка жена, която пише на английски, независимо от националност, възраст и тема на творчеството си.

Носителят на отличието ще бъде обявен на 8 юни на церемония в Лондон и ще получи 30 000 паунда. Победителките от последните две издания на наградата са Али Смит и Еймар Макбрайт.