fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Днес на ПанаираПанаирът

Ден четвърти на 47. Софийски международен панаир на книгата – 13.12

11 мин.

Запознайте се с днешната програма на 47. Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал преди да се отправите към НДК. Ето какво са подготвили организаторите за вас.

10:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Викторина „Аз познавам мотовете!“
Викторина с деца на възраст от 1. до 4. клас , които ще се състезават по отбори и ще отговарят на различни въпроси, свързани с мотовете. Отборът с най-много правилни отговори ще получи четвъртата част от поредицата.
Представя: Издателство „Мармот“

11:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
„Твоята храна“ – защо е важно да намалим хранителните си отпадъци и как да го направим?
Защо е важно да намалим разхищението на храна в собствените си домакинства и как да го направим? Дискутираме как отношението ни към храната променя планетата. Събитието е в рамките на проекта за неформално образование „Твоята храна“, съфинансиран от Европейския съюз.
Представя: Фондация „Биоселена“

13:00
Литературен клуб „Перото“, НДК
Представяне на писателя Златко Ангелов и романа му „Хотелът на спомените“
„С основание бих нарекъл „Хотелът на спомените“ разголващ автобиографичен роман, изпълнена с драматизъм „семейна сага“, ала най-същностното негово качество е психологизма, дълбинното познание за човека, за ниското и доброто, за отвратителното и прекрасното у човека, за безкрайността на човека. В този многопластов, сложен, на места разтърсващ любовен роман, чрез драмата на сексуалната любов, но още по-силно – на любовта между бащата и децата – излизат наяве конфликтите, които бележат съдбата на образованите хора на България преди и след падането на режима през 1989 година.“, казва Владимир Зарев за изданието.
С участието на Силвия Недкова и Владимир Зарев
Представя: Издателска къща „Знаци“ – Бургас

14:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на един вълнуващ роман за опасното изкушение да създаваш животи – „Творецът на ангели“ от Стефан Брайс
„Творецът на ангели“ от белгийския писател Стефан Брайс разказва история, която извиква у читателя въпроси за разграничението между вярата и науката и предлага да надникнем в най-мрачните ъгълчета на човешкия мозък. Критиката нарича романа „виртуозна творба“. Изданието е част от проект на издателство ICU, подкрепeн от програма „Творческа Европа“. Ще бъде представен с участието на преводачката му Мария Енчева.
Представя: Издателство ICU

14:00
Щанд № 316
Представяне на книгата на д-р Стефан Сергиев „100 години футбол в Перник” (от „Кракра” до „Миньор”). Среща с автора и футболисти и деятели на „Миньор” от различни поколения
Луксозното, богато илюстрирано издание, съдържащо десетки таблици и диаграми, проследява развитието на пернишкия футбол от учредяването на СК „Кракра” на 16 април 1919 г. и участието в заключителната фаза на първото държавно първенство (1923/1924), през участието в полуфинала за държавно първенство 1936 г., шампионската титла при юношите 1955 г., четвъртите места в „А” РФГ през 1955 и 1960/1961 г., финалния мач за купата на Съветската армия (1958), полуфинала за Купата на ПФЛ (1996-1997), двата финала за Купата на Аматьорската лига, 37-те сезона в „А” РФГ.
Представя: Издателска къща „Тип-Топ Прес”

14:00
Литературен клуб „Перото“, НДК
Представяне на писателя Кристофър Бъкстон и романа му „Бележникът на дявола“
„Българската история, политика и култура играят важна роля в разказа на Кристофър Бъкстон. Дали скандалната книга, която се появява в малка английска книжарница, разкрива мислите на първия комунистически диктатор Георги Димитров или пък е подправен продукт на черната пропаганда? Какво свързва тази книга, едно убийство и едно малко английско частно училище с България – държава, която е на другия край на Европа, отвъд „желязната завеса?“, пише Роджър Смит за изданието.
„Бележникът на дявола“ ни кара да преоценим митологията на собствените си светове през очите на един емигрант и един ученик. С множеството големи и малки светове, които описва, книгата ни грабва от първата до последната страница.
С участието на Румяна Емануилиду и Златко Ангелов.
Представя: Издателска къща „Знаци“ – Бургас

15:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата на Геза Чат „Опиум“
В разказите на Чат, белязани от стилистиката на натурализма и пропити от ярките багри на символизма, оживява свят на ненависти и тайни страсти, на чудовищни злодейства. В творчеството на писателя се преплитат мистичните детски изживявания и визии, сексуалността и бруталността на човека, загадките на човешката душа и смъртоносните ѝ проявления.
Представя: Унгарски културен институт и Издателство „Ерго“

15:00
Литературен клуб „Перото“, НДК
Представяне на „Мария Тертер – Царицата“ – исторически роман от Людмила Андровска
Людмила Андровска e родена в София. Завършила е Полиграфическия техникум „Юлиус Фучик“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Български език и литература“. Сценарист е на ТВ новелите „Не мога да заплача“ и „Риск“, както и на двусерийния ТВ филм „Вечери в Антимовския хан“, с участието на най-големите български актьори – Невена Коканова, Георги Георгиев-Гец, Наум Шопов, Васил Димитров, Васил Банов, Васил Бинев, Мария Каварджикова и др.
През 2001 г. издава първия си роман „Хаос“, а през 2008 г. – двуезичния литературен сценарий „Данте“ (на български и английски). През 2015 г. излизат сборникът й разкази „Което си отива“ и немското издание на романа „Хаос“. През 2016 г. излиза и второ издание на „Хаос“, преведен вече на сръбски и английски.
С участието на актрисата Слава Георгиева и писателя Кристофър Бъкстон.
Представя: Издателска къща „Знаци“ – Бургас

16:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на колективната монография „Солун и българите: история, памет, съвремие“
Институтът за балканистика с център по тракология БАН ще представи колективната монография „Солун и българите: история, памет, съвремие“. В нея са събрани изследванията на 22 учени от България, Гърция и Турция, свързани с историческото присъствие на българите в Солун и съвременните им връзки с това голямо егейско пристанище.
Представя: Институтът за балканистика с център по тракология, БАН

17:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Представяне на книгата „Когато живееш с котка” oт Гери Турийска
„Когато живееш с котка“ е второто загалвие от Гери Турийска, десет години след „Приказка за вечността“. Редактор и съставител на книгата е поетът Елин Рахнев. За корицата са се погрижили дизайнерът Ралица Найденова и фотографът Диляна Флорентин. Книгата съдържа 27 поетични произведения писани в периода 2012 – 2017г.
Представя: Пощенска кутия за приказки

18:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Book Tag на живо
Ако имате канал за книги в YouTube или следите там любимите си буктюбъри, ако споделяте всяка книжна емоция в Instagram и избирате корицата на следващата си книга според цветовете на фийда си, ако започвате деня с преглед на новите ревюта в книжните блогове и искате да се срещнете на живо с други като вас…
Очакваме ви на втория Book Tag на живо, за да споделим книжните си тайни!
Представя: Издателство „Егмонт“

18:00
Щанд № 326
Среща с автограф с Деметра Дулева
Представя: ИК „Хермес“

18:00
Щанд № 325
Среща с автограф с Митко Новков
Литературният критик, историк, анализатор и изкуствовед Митко Новков гостува на ИК „Жанет 45“ с новата си книга „Изядената ябълка“.
Представя: ИК „Жанет 45“

18:00
Щанд № 211
Среща с автограф: Боян Боев и „Сайбиевата невеста“ – роман, който ни връща към истинските български ценности
Роман за невъзможната любов, която придава смисъла на всичко. Цвета трябва да приеме съдбата си, че баща ѝ я е дал за жена на Лозан Сайбията. Но тя не иска да се омъжва за него, защото вече сърцето ѝ е дадено на друг – Стоян. Цвета е изправена пред избора дали да отрови мъжа си в първата брачна нощ или самата тя да изпие смъртоносната течност и да се избави от орисията да бъде Сайбиева невеста.
Представя: Издателство „Изида“

18:30
The Art Foundation, ул. „Дякон Игнатий“ 19
Премиера на книгата с разкази „С такси в страната на чудесата“ от Стан Рашков
„В своята последна книга сатирикът се връща у нас, в Страната на чудесата, наблюдавайки живота от седалката на такси – като чужденец, пристигнал отдалеч, но и като българин, който никога не е напускал „своята мила, родна страна“, казва М. Вешим. Чете актьорът Михаил Билалов, представят Светла Рашкова, Михаил Вешим и Мартин Христов.
Представя: Издателство „Ерго“

19:00
Сцена на панаира, ет. 4, западно крило, НДК
Уъркшоп за писане на фантастични разкази
Цветина Цолова, авторката на сборника с фантастични разкази „Нулева година“, ни запознава с тайните на писателското изкуство. В рамките на един час участниците ще се впуснат във вълнуващо пътешествие из дебрите на краткия вълшебен разказ.
Представя: Издателство „Асеневци“

19:00
Щанд № 325
Среща с автограф със Здравка Евтимова
Здравка Евтимова е писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Свети св. Кирил и Методий“. Автор е на кратки разкази, публикувани в 30 страни по света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. Нейни романи са публикувани в България и САЩ. Секретар на българския ПЕН-клуб. С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (двукратно) и Китай. Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия, Словения, Иран, Румъния, Турция, Сърбия, Хърватска, Република Южна Африка, Виетнам, Гърция, Индия, Непал, Холандия, Австрия, Унгария, Полша, Нигерия, Чешката Република, Унгария, Словакия, нова Зеландия, Северна Ирландия, Албания, Македония.
Представя: ИК „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал

11:00 – 12:30
Международна програма: Какво точно работи литературният агент?
Презентация и разговор с Пиер Астие и Лор Пеше от  литературната и филмова агенция Астиер-Пеше, Франция
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2
В партньорство с Къщата за литература и превод

15:00 – 16:00
Софийският международен литературен фестивал представя: Градски детектив
С участието на: Ана Благова, Радослав Чичев и Яна Пункина
Модератор: Светослав Тодоров
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

16:00 – 17:00
Международна програма: Разговор с Армел Жоб (Белгия)
в присъствието на преводачката Светлана Панчева
Модератор: Красимир Кавалджиев
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

17:00 – 18:00
Срещи с писатели: За думите и сенките им
Разговор с Албена Стамболова и Леони Ходкевич
Модератор: Надежда Радулова
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2
В партньорство с Къщата за литература и превод

18:00 – 19:00
Международна програма: Разговор с Жан Портанте (Люксембург)
Модератор: Георги Тенев
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

19:00 – 20:00
Международна програма: Разговор с Франсоа-Анри Дезерабл, Франция
в присъствието на преводачката Галина Меламед
Модератор: Еми Барух
Място: Мраморно фоайе, НДК, ет.2

20:00 – 21:30
Софийският международен литературен фестивал представя: Нова българска драматургия
С участието на: Виолета Дечева и победителите в конкурса за пиеса на НБУ през  2019 г.
Място: FOX book café