fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на 43-ти Софийски международен панаир на книгата

4 мин.
panair na knigata 2015

панаир на книгата 2015Днес е първият ден на 43 Софийски международен панаир на книгата – най-очакваната и вълнуваща книжна седмица за годината, която започва от 8 до 13 декември Не пропускайте да зарадвате себе си и близките си с най-хубавия подарък – книгата, избрана с любов. Възползвайте се от страхотните намаления, срещнете се с любимите си автори, вижте кои са хората, които се грижат книгите да стигат до нас. И не пропускайте да се изненадате с неочаквани книжни открития!

В традиционната ни рубрика „Днес на Панаира“ сайтът „Аз чета“ ще ви запознава с културната програма на събитието по дни, за да можете да изберете най-интересните представяния, срещи с автори и дискусии, на които да присъствате.

Нека книжната седмица започне сега!

Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК. Паралелно с това ще се проведе и официалното откриване на третото издание на Софийския литературен фестивал, който тази година е посветено на иберийската литература.

Един част след откриването, от 12:00 ч., на сцената на третия етаж ще бъде представен новият учебник „Envols Langue Littérature Culture, който повежда учениците в дълго и интересно пътешествие в богатия свят на френската и франкофонската литература. Представя издателство „Просвета”.

В същия час на щанда на издателство „Атлантис-КЛ” (№ Б8) ще се състои премиерата на „Атлас на един боязлив мъж” от австрийския писател Кристоф Рансмайр, в присъствието на преводача Любомир Илиев. Също ще бъде представена и книгата „Фалшификаторът, шпионката и бомбаджията” от швейцарския писател Алекс Капю, превод Ива Иванова.

На сцената на третия етаж от 13:00 ч. Гьоте-институт организира публичен разговор между Александър Зицман, преводач на съвременна българска литература на немски език, и преводача Владко Мурдаров.

Отново на сцената на третия етаж, но от 14:00 ч. издателство „Елиас Канети” ще представи „Безмайчинство” на Петер Ваверцинек в присъствието на писателя и проф. Пенка Ангелова.

А от 15:00 ч. проф. Пенка Ангелова и проф. Ана Димова ще запознаят публиката с книгата „Елиас Канети, Записки 1942-1985”.

Представянето на „Ороци” на Теодора Димова ще започне в 16:00 ч. на сцената на третия етаж. Представя издателство „Сиела”.

Издателство „Искони” представя книги от Георги Тодоров, които предлагат „новаторски поглед върху ключови моменти от българската история и православието”. Начален час 17:00, на сцената на третия етаж.

От 18:00 ч. на сцената на третия етаж издателство „Жанет 45” организира разговор, посветен на акад. Вера Мутафчиева, който ще бъде воден от доц. д.ф.н. Албена Хранова.

На щанда на Република Македония (№ А4) от 18:00 ч. македонските автори Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска ще представят романите си – „Салджията от Вардар” и „Вишнева хроника” в превод на български. Организатори на събитието са Министерство на културата на Македония и издателска къща „Персей”.

От 18:30 ч. на щанда на издателство „Жанет 45” (№ 325) ще се проведе среща с автографи с поетесата Мария Донева.

Заключителното събитие на първия ден на Панаира на книгата ще бъде представянето на поетичната книга „Когато заспят (изд. „Жанет 45”) от Надежда Радулова, на сцената на третия етаж от 19:00 ч.

Междувременно Софийския международен литературен фестивал е подготвил още изкушения за читателите в различни посоки в Мраморното фоайе на етаж 2.

От 14:00 до 20:00 ч през целия ден ви очакват изложби на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия и колекция от пространствени (pop up книги) от цял свят. Целодневно от 14:00 ч ще функционира и кът за деца и родители Lattjo / ИКЕА.

В ежедневната кино сиеста от 14:00 ч. днес ще бъде прожектиран  “Методът“ (Испания, 2005), 115 мин. Реж. Марсело Пинейро – киноадаптация на театралната творба „Методът Грьонхолм“ на Жорди Галсеран (който е един от специалните гости на фестивала тази година).

След 16:00 ч започват и разговорите с писатели. Първата дискусия за деня ще бъде с българските автори Женя Димова и Чавдар Ценов и модератор Митко Новков.

От 17:00 ч. ще започне разговорът с испанския писател Хосе Карлос Сомоса, чийто модератор ще бъде Светлозар Желев.

Веднага след него от 18:00 ч. фестивалният ден ще приключи с лекция „Пространствените книги – изкуство или занаят на художника Емил Марков.

 

[ + ]