fb
Не пропускайтеПанаирът

Софийският литературен фестивал ни повежда към Иберийския полуостров за 19 дни

5 мин.
sofiiski literaturen festival

С богата и вдъхновяваща програма, Софийският международен литературен фестивал тази година ще ни поведе на литературно пътеществие от България до Иберийския полуостров в рамките на цели 19 дни. От 25 ноември до 13 декември, с медийното партньорство и на „Аз чета“, София ще се потопи в света на книгите с редица литературни четения, срещи с родни и международни автори, дискусии, хубава музика, изложби, детска и кино програма.

Международната програма

Фокусът на тазгодишния Софийският международен литературен фестивал е поставен върху авторите от иберийския полуостров, които темпераметно ще провокират читателите с редица срещи и дискусии след 8 декември в мраморното фоайе на НДК. Гостите от Испания и Португалия са Андрес Барба, Жозе Родригеш душ Сантуш, Хосе Карлос Сомоса, Клара Санчес, Майте Каранса, Лоренсо Силва, Мануел Ривас, Маркос, Хиралт Торенте, Педро Ейраш, Хосе Луис Гарсия Мартин и Унай Елориага.

Преди фестивалът да достигне своята основна програма с международно участие, българските читатели ще имат възможност да се подготвят подобаващо за гостуващите автори със силна събитийна поредица с представители на съвременната ни литература.

Българските участници

художник: Гергана Змийчарова

художник: Гергана Змийчарова

Начало на фестивала ще постави церемонията по обявяването на победителите в конкурса за млади автори „Дуенде, безпокойство, кеф“ на 25 ноември 2015 г. в новото сценично пространство на Националния дворец на културата ДНК. Още на 27 ноември в Литературен клуб „Перото“ пък ще се обърне сериозно внимание на романа като литературна форма, застъпена сериозно по време на фестивала. Първата дискусия е с тема „Съвременният български роман – употреби, експерименти, постижения (Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас)“. Интересът към романа, посветен на конкретно историческо събитие, ще коментират писателите Алек Попов, Ангел Игов и Милен Русков. А автобиографичността в романа ще е фокус в дискусия с писателите Георги Господинов и Маркос Хиралт Торенте, които бяха номинирани за престижната италианска награда „Стрега“ през 2014 г.

Литературата и възможността й да говори на за болезнени теми като насилието на/д деца ще срещне българската писателка Теодора Димова и испанската авторка Майте Каранса.

Прозата в различните сюжети, почерци и литературни разклонения ще бъде представена още от Емилия Дворянова, Женя Димова, Миглена Николчина, Георги Мишев, Чавдар Ценов, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Александър Секулов, Емил Андреев и Недялко Славов.

В тазгодишния фестивал за първи път ще бъде отделено специално внимание и на писането за сцена в разговор между драматурзите Елена Алексиева и Стефан Иванов.

Подобаващо място е отделено и на поезията с участието на Надежда Радулова, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Иван Ланджев, Ани Илков, Владимир Сабоурин и Кирил Василев.

Детската програма

detska programaЛитературният фестивал и тази година няма да пропусне най-малките читатетели и ще започва със събития, свързани с детските книги. Специално обособеният детски кът е замислен като живо пространство със собствена идентичност и ще бъде изграден така, че срещите с писателите Виктор Самуилов, Яна Якова, Петя Кокудева, Георги и Рая Господинови, както и работилниците на илюстраторката Аля Маркова и художничката Рада Якова, да се превърнат в споделено и вдъхновяващо преживяване за родители и деца.

И още – кино сиеста и изложби

Софийският литературен фестивал няма да остане само на полето на писменото слово като логично ще направи връзката му и с другите изкуства с допълнителна програма, която ще разкрие селекция на Рада Якова от интересни художествени примери на испански и португалски корици на книги под формата на изложба в Мраморното фоайе на НДК.  

Посетителите на фестивала ще могат да разгледат също изложба на детски илюстрации на художници от Иберийския полуостров и любопитна експозиция на pop-up книги от колекциите на Антон Радевски, Капка Касабова и Емил Марков. Марков, който е дизайнер и пейпър инженер и живее от години в Испания, ще изнесе в рамките на фестивала и лекция на тема „Пространствените книги – изкуство или занаят“.

Любителите на киното ще могат да се потопят в духа на испанската литература и чрез филмовите адаптации на някои от най-значимите произведения от страната и филмовата поредица „История на испанската литература, разказана от киното“. Тази част от фестивала се осъществява в партньорство с Културния център на СУ по идея на режисьорката и докторант в катедра по испанистика и португалистика Павлина Божкова. Прожекциите на адаптациите ще бъдат от 8-ми до 11-и декември от 14:00 ч. на сцената на Мраморно фоайе. На трансформацията на литературния текст в екранна версия е посветена и специална дискусия „Литература и кино. Метаморфози“.

Литературното пространство на фестивала в НДК ще разполага още с прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

Очаквайте съвсем скоро информация за пълната програма по дати и часове. Допълнителна информация за събитието може да следите още на сайта на фестивала и на неговата фейсбук страница.

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ и в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София.

Съорганизатор – Министерство на културата на Република България.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.

Медийни партньори на третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“:

Аз четa, БНТ, Дарик радио, bTV Radio Group, Дневник, Капитал Light, Стандарт, Програмата, вестник „Култура“, Портал Култура, въпреки.com, kafene.bg, Литературен вестник, Артележка и Детски книги.

[ + ]