fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на Пролетен базар на книгата 2018 – 29.05

4 мин.

За поредна година ще можете да проследите събитията от Пролетния базар на книгата в София в рубриката ни „Днес на панаира“. В тон с новото място на провеждането му голяма част от тях ще се състоят на открито – на шатрите на издателствата или на специално обособената за целта сцена. Вижте кои мероприятия можете да посетите още през първия ден:

11:00 ч.
Официално откриване

Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

17:00 ч.
Сцена от пиесата „Изход“ на Йоана Мирчева

Пиесата е победител в конкурса за нова пиеса на Нов български университет през 2017 година и е номинирана за „Аскеeр“ за съвременна българска драматургия през 2018 година.
Представя: Издателски център към НБУ
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

18:00 ч.
Представяне на книга „откровеНИЕ“ на Ормай

18 текста в стихотворна форма, които провокират размисъл за важността на малките крачки, които правим по големия път на живота си, за влиянието на нашите убеждения и вярвания върху изборите и съдбата ни. В страниците на „откровеНИЕ“, ще намерите есенция от смисли, усещания, озарения за света – проза за непрозаични неща….
Представя: Кремена Дачова
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

18:30 ч.
Среща с автограф с Иванка Могилска

Иванка Могилска обича да разказва истории, да пътешества и да си задава въпроса „Какво би било, ако…“. Някои от отговорите, които е намерила, са част от сборника разкази „Тая земя, оная земя“. Тя е автор на две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“, и на два романа – „Места за загубване“ и „Внезапни улици“. Книгите є са награждавани в няколко национални литературни конкурса. Стихове и откъси от романите са превеждани на английски, френски и унгарски.
Представя: изд. „Жанет 45“
Място: Шатра А, Щанд А15

18:30 ч.
Среща с автограф с Ивинела Самуилова

Ивинела Самуилова е един от най-популярните и обичани съвременни български автори. Нейните книги са отличени с най-важната награда – любовта и признанието на читателите. Романите „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш, пътнико?“ спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“. „Жената, която търсеше любовта“ бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“. „Гатанки от небето“ зае четвърто място в литературната надпревара „Любима книга на България“ за 2015 г., а романът „Бабо, разкажи ми спомен“ бе избран от читателите за „Любима книга на България“ за 2016 г. В края на 2017 г. Ивинела Самуилова бе отличена от Столична библиотека като един от петимата най-четени български автори.
Представя: изд. „Хермес“
Място: Шатра 12

18:30 ч.
Представяне на сборника „Свещеното Писание. Херменевтика – Богослужение – Диалог“

Сборникът включва студии, посветени на старозаветната и новозаветната библеистика. С актуални интерпретации на интригуващи теми, сборникът е насочен не само към студенти и преподаватели по богословие, но и към по-широка читателска публика. Участници в представянето ще бъдат библеистите доц. д-р Димитър Попмаринов, д-р Стефка Кънчева и отец д-р Павел Събев – преподаватели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
Представя: изд. „Омофор“
Място: Ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. „Проф. Асен Златаров“)

19:00 ч.
Представяне „Онтологически проектории“ на Веселин Дафов

Освен „проекторията”, дефинирана като „метафизическата настроеност на човешката разумност”, авторът показва възможностите на философстването да навлезе в действителността чрез области като философия с деца и философско консултиране, в които Веселин Дафов има дългогодишен опит. Веселин Дафов е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1999 г.
Представя: изд. „Парадигма“
Място: Сцена на Пролетния базар на книгата на открито

[ + ]