fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 46. Софийски международен панаир на книгата – 15.12

23 мин.

Разгледайте културната програма на най-оживения и посещаван ден от 46. Софийски международен панаир на книгата и 6. Софийски международен литературен фестивал в НДК! Очакват ви много срещи с автори, любопитни дискусии и ексклузивни представяния, за които ще ви съобщаваме всеки ден до края на седмицата в рубриката ни „Днес на Панаира“.

 

10:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на книгата „Химните на Орфей“ на Александър Фол
В това изследване Александър Фол прави нов прочит на орфическите химни през призмата на
нелитературната доктринална традиция, наречена от него Тракийски орфизъм. Казано накратко с неговите думи: „Траките „и“ гръко-римският свят, а не траките „в“ гръко-римския свят“. На това „и“ той посвети живота си и до последно блестящо защитаваше своите тези за културната идентичност на един безписмен народ – траките. Сега, когато и археологията подплати неговите тези с артефакти, и тракологията се утвърди като наука, ви предлагаме тази книга – частица от Пътя към човекознанието.
Представя: Издателска къща „Гутенберг“

 

10:30 ч.
ЩАНД 410
*Приказният свят на „Дисни“ оживява с актрисата Неда Спасова
Талантливата актриса от сериала „Откраднат живот“ Неда Спасова влиза в ролята на разказвач и ще прочете любими приказки на „Дисни“ от поредицата „Сладки сънища“. Всички малки читатели и пораснали слушатели са добре дошли в света на Анна и Елза, Пепеляшка, Пинокио и Аладин. Не забравяйте вълшебното си настроение!
Представя: Издателство „Егмонт“

 

11:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
*Представяне на книгата на Тамаш Ияш и Янош Лацкфи „Най-кратките приказки на света“
С участието на Тамаш Ияш
Тамаш Ияш и Янош Лацкфи са написали толкова кратки, смешни и тъжни и тъжно-смешни приказки, които умните читатели спокойно могат да продължат и по-нататък, дори и до края на света, някой друг ден.
Представя: Унгарски културен институт

 

11:00 ч.
ЩАНД А3
*Представяне на детския роман на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“
С участието на автора, Флорин Бикан, преводача на книгата, Иван Радев и илюстраторката, Весела Кучева.
Модератор: Лора Ненковска. Превод: Ванина Божикова
Представя: Министерство на културата на Румъния

 

11:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Александър Секулов
Александър Секулов е автор на романи и поетични книги. Носител на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“. „Поезията на Александър Секулов е изящен поход на думите, митологично придвижване на мисли и метафори, а „Хроники и химни“ е ново разширение на поетическите територии на съвременната българска поезия.“ Недялко Славов
Представя: Издателство „Хермес“

 

11:30 ч.
ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“, НДК
*Представяне на новата книжка за най-малките (2-6 години) „Падингтън в Тауър“ и на „Домашни духчета“ от Дубравка Угрешич
Тази година Падингтън е юбиляр – навършва цели 60 години. На 15 декември той ще празнува Коледния си рожден ден с новата книжка „Падингтън в Тауър“. А гости ще му бъдат домашните духчета на Дубравка Угрешич. Интригуващо звучи, нали? Кой знае какви ще ги насътворят заедно с Падингтън! Заповядайте и вие! Не пропускайте да се позабавлявате! И не забравяйте, че Падингтън обожава подаръците.
Представя: Издателство „Агата-А“

 

12:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
*Разговор с влогърите Станислав Койчев – Стан и Стефани Петкова – Стефи
Каква е тайната на успешния тийнейджърски роман? Кое е най-важното при комуникацията с новото
поколение в ерата на технологиите? Какво е нужно, за да накараме децата да четат? Какви са тайните на двама от най-успешните влогъри у нас? Можете да чуете отговорите на тези и много други въпроси от най-популярната българска двойка в YouTube – Стан и Стефи.
Представя: Издателство „Егмонт“

 

12:00 ч.
ЩАНД А3
Преводачът Христо Боев представя нови заглавия на преведени на български румънски романи
Представената поредица включва заглавията: „Йоана“ от Антон Холбан, „Рускинята“ от Джиб Михаеску,
„Произшествието“ от Михаил Себастиан и „Когато светът беше невинен“ от Йоана Първулеску.
Представя: Министерство на културата на Румъния

 

12:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Георги Господинов
„В това, което пиша – там съм бил винаги най-свободен, вероятно това е една от основните причини да продължавам. Свободата е непрекъснато изчерпващ се ресурс, трябва всеки път да се набавя отново и отново. Опитвам се да бъда независим, от институции, от групи – това те прави по-самотен, разбира се, и непринадлежащ. Това е цената.“
Георги Господинов, интервю на Диляна Димитрова
Представя: ИК „Жанет 45“

 

12:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Недялко Славов
Новият роман на Недялко Славов – „Пиафè“, е книга за трагизма на любовта в нашия все по-абсурден свят. В неговото мото: „Това сме ние – цялото човечество, решено с първата му формула – жена и мъж, които идват – жена и мъж, които си отиват“, е кодът на връзката между двамата герои Крис и Зара. Романът е шоков, шеметен и безмилостен. Авторът на „Камбаната“ отново е верен на себе си да разсъждава мащабно и провиденчески над големите теми на съвремието ни.
Представя: Издателство „Хермес“

 

13:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
„Астрологична прогноза за 2019 година: Раждането на детето у вас“. Среща с автора Гал Сасон
Каква година ни очаква – добра или лоша, на късмета или неудачите? Защо това ще бъде годината на парадокса, какъв е той и как ще го усети и преживее всеки знак на зодиака. Книгата ще ви помогне да използвате магическата пръчица на астрологията, нумерологията и познанията от кабала, за да навигирате живота си през следващата година.
Представя: Издателство „Кибеа“

 

13:00 ч.
ЩАНД 410
*Среща с влогърите Стан и Стефи
Заповядайте на щанда на издателство „Егмонт“ за лична среща, снимки и автографи от любимите влогъри Стан и Стефи!
Представя: Издателство „Егмонт“

 

13:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Рашко Младенов
„Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път. Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов. Добре дошли. И блазе ви.“
Димитър Стоянович
Представя: ИК „Жанет 45“

 

14:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на автобиографията на Халил Рафати „Забравих да умра“
Жануа’98 представя историята на Халил Рафати – наркоман, който преминава през ада, отказва хероина
и става милионер и учител по живот. „Бавно и полека вдигам глава към огледалото. На лявата ми буза и на
челото ми зеят рани. Две парчета от скалпа ми ги няма, дясната ми ноздра е раздрана. На стената виждам
думи, написани от моята ръка с кръвта ми: „Помогни ми, Боже!“. Халил Рафати описва своето житейско
пътешествие – от тежкото си детство в Охайо, през лудите купони и срещи с легендарни музиканти в „града на ангелите“ в Калифорния, до пълното падение сред бездомниците на „Скид Роу“. Стигнал дъното, експериментирал с всичко в света на дрогата, изпаднал в саморазрушителен амок и наркотична параноя, той
„грабва лопата“ и продължава да дълбае…
Представя: Издателство „Жануа‘98“

 

14:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Хайри Хамдан
„Поетиката на Хайри Хамдан ни представя много чувствителен човек, който пестеливо изразява своите всекидневни грижи и тревоги, своята обич към света. Скромността на изказа и неговата прямота подсказват големи вътрешни обеми на лирическото преживяване, преклонение пред красотата.“
Марин Бодаков
Представя: ИК „Жанет 45“

 

14:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Ивинела Самуилова
След възторжения прием на романа „Бабо, разкажи ми спомен“, избран от читателите за любима книга
на България за 2016 г., Ивинела Самуилова ни предлага различно по жанр, но не по-малко вълнуващо осмисляне на темата за родното. „Пътеписи за душата на България“ не е просто пътеводител. Всеки разказ за пътешествията на авторката до различни кътчета на страната носи дълбоко послание.
Представя: Издателство „Хермес“

 

14:00 ч.
ЩАНД 211
Среща с автограф с Маргарита Петкова
Още преди да се е появила като книга, „Тъй рече Виктор“ на Маргарита Петкова стана хит в социалните мрежи. Хиляди последователи на голямата поетеса попиваха поетичното ѝ слово и тръпнеха в очакване на всяко следващо стихотворение за Виктор. Парче по парче, стих по стих, стихотворение по стихотворение сега пъзелът „Виктор“ е сглобен и стига до читателите. Книгата спечели конкурс на Министерство на културата.
Представя: Издателство „Персей“

 

15:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
*Световни бестселър автори на тийнейджърска литература отправят послания към българските читатели
Какво ни пожелава за 2019 г. Карън Макменъс, автор на бестселър романа „Един от нас лъже“? Дали Вики Грант ще отговори на един от 36-те въпроса, които промениха мнението ни за нея? Какво иска да сподели с нас Лаура Себастиан, автор на най-изпепеляващия фентъзи роман на 2018 г.? Част от най-обичаните автори на тийн литература в световен мащаб имат специално послание за вас… Елате, за да научите първи какво е то!
Представя: Издателство „Егмонт“

 

15:00 ч.
ЗАЛА 9, ЕТАЖ 5, НДК
Представяне на „Топ Мистериите на България“ от Слави Панайотов
В разгара на Панаира на книгата ще се проведе представянето на първата книга на един от най- популярните български инфлуенсъри – Слави Панайотов, по-известен като The Clashers. В дебютната си творба „Топ Мистериите на България“, авторът ни запознава с интересни загадки, свързани с нашата държава и разбулва тайните на множество интересни въпроси. На събитието ще имате възможност да получите личен автограф и да зададете своите въпроси на твореца.
Представя: Издателството „Oз Books“

 

15:00 ч.
ЩАНД 211
Мария Пар – Новата Астрид Линдгрен
Само на 24, Мария Пар се превърна в сензация в детската литература, а романът ѝ „Вафлено сърце“ спечели
милиони деца по света. Сега героите на „Вафлено сърце“ се завръщат в романа „Вратарката и морето“ – двама неразделни приятели във вихъра на неразумни приключения. За „новата Астрид Линдгрен“ ще можете да поговорите с преводачката ѝ Росица Цветанова ииздателите ѝ.
Представя: Издателство „Изида“

 

16:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на книгата на Ото Толнаи „Сладкият хаос“
Сборникът на авангардния поет Ото Толнаи, наричан още „поет на междинните жанрове“, включва творби от 12 негови стихосбирки от 1963 до 2017 година. С участието на автора от Войводина.
Представя: Унгарски културен институт

 

16:00 ч.
ЩАНД 326
*„Петя, Лупо и Тумба подаряват изненадки“ с Петя Кокудева
Как могат да се разтягат приятните моменти? Къде е най-подходящо да си забравиш носа? Защо рибите все си мълчат?… Двама любопитни приятели – кучето Лупо и енотът Тумба – откриват света в двете томчета с по 20 миниатюрни истории, пълни с небивали открития, смях и пленяващи акварелни рисунки.
Представя: ИК „Жанет 45“

 

16:00 ч.
ЩАНД 211
Среща на почитателите на Том Егеланд, автора на „Ефектът на Лазар“
Един от хитовете на 2018 г. е „Ефектът на Лазар“, новият роман на Том Егеланд, автора по чиито дири върви Дан Браун. Смъртта край ли е, или начало? Как Исус съживява библейския Лазар? Древен ръкопис крие отговора. Почитателите на Том Егеланд ще се срещнат с преводачите и издателите на книгите му и ще научат новите неща за него и героя му Бьорн Белтьо.
Представя: Издателство „Персей“

 

17:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на „Вкусът на Италия“ в разговор с шеф Марио Монтесоро
Отправете се на вълнуващо пътешествие из кухнята на слънчева Италия с най-новото издание
на National Geographic! Освен стоте автентични рецепти за любими ястия и скрити съкровища, в него ще откриете и богата информация за регионалните кулинарни традиции и стилове, популярни винарски райони, местни продукти и фестивали на храната. Марио Монтесоро е собственик на едно от най-чаровните ресторантчета за автентична италианска кухня в София, Bistro Pesto, и има какво да сподели за вкуса на Италия… защото тайната на добрата храна не се крие в конкретна рецепта, а в начина на живот, културата, историята, уважението към местните продукти и насладата от споделените мигове около масата.
Представя: Издателство „Егмонт“

 

17:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Весела Ножарова. „Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“
„Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015)“ е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя се основава на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в Пловдив и София в рамките на едноименната образователна платформа „Въведение в съвременно изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Sariev Contemporary“. Целта на книгата е да проследи и представи историята и особеностите на българското съвременно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии. Книгата показва една цялостна картина на художествената сцена в България по начин, достъпен и разбираем.
Представя: ИК „Жанет 45“

 

17:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Мирела Иванова
След години на успешни експерименти и ярки пътувания в различни жанрове, Мирела Иванова се
завърна в поезията със „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“. За тази стихосбирка поетесата беше удостоена с Литературна награда „Перото“ в категория „Поезия“ и с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория „Литература“.
Представя: Издателство „Хермес“

 

17:00 ч.
ЩАНД 406
*Нарисувай своите три любими думи и измисли приказка
Творческа среща с автора Симеонка Илиева-Мони и нейните малки читатели. Тя ще запознае децата със своите приказки от книгата „Приказни истории от три думи“. Малчуганите ще имат възможност да участват в ателието „Нарисувай своите три любими думи и измисли приказка.“ Заповядайте да измисляме заедно интересни истории.
Представя: Симеонка Илиева-Мони

 

17:00 ч.
ЩАНД 407
Среща с автограф с Яна Вълчева
Яна Вълчева е носител на тазгодишната награда на публиката на Националния конкурс за поезия „Усин
Керим“, Чепеларе. „В очите на птиците“ е третата ѝ поетична книга, с която тя потвърждава силата на таланта си и кара читателя да обърне очи нагоре към птиците… и към крилете си.
Представя: Издателство „Библиотека България“

 

17:30 ч.
ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО“, НДК
Представяне на „Пътеводител в библията. Новият завет“ от Айзък Азимов
За връзката между Библията и Айзък Азимов (един от най-големите енциклопедисти на 20-и век, най- четеният, най-награждаваният, най-популярният автор на научнофантастични произведения) и за неговия прочит на Светото писание ще говори проф. д-р Мария Шнитер – експерт в областите медиевистика, филология, антропология и религии, ръководител на Катедра „Теология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.
Представя: Издателство „Дамян Яков“

 

18:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на „Техническа проверка“ – дебютен сборник с разкази на Ангел Иванов
„В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.“
Деян Енев
Модератор: Александър Шпатов
Представя: Издателство „Скалино“

 

18:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Палми Ранчев
„…И ни показва едни човекоединици, оголени чак до най-вътрешния план на индивидуалността, до металната жила на егото, която е яка и хищна, защото няма друг смисъл, освен собственото съществувание. В тях свисти самото битие, фучи времето, диша Бог. Но не Бог моралистът, а мистичният и суровият, който те пълни с живот, без да ти придиря за какво ще го употребиш.“
Владимир Трендафилов
Представя: ИК „Жанет 45“

 

19:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на дебютната стихосбирка на Стефан Икога „Непукистика“
„Стефан Икога е един от най-важните гласове на своето поколение – момчетата и момичетата, родени в самото начало на Прехода. Икога не е критик на предходните поколения: той e безцеремонен критик първо на своето собствено поколение, на комерсиалния му лайфстайл, на уютните парадокси на интелектуалната му празнота, на загубата на контекст изобщо. Дебютната стихосбирка на Икога съдържа стихотворения, които може би изобличават твърдението, че неговото литературно поколение е изцяло лишено от чувството за дълбочина и трагизъм.“
Марин Бодаков
Представя: Издателство за поезия „Да“

 

19:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф с Иван Ланджев
„Може би поезията е това сетиво в човека, което отговаря за несъгласието. Тя е нахалство и смирение едновременно. Очевидно е, че писането на стихове върви срещу всякакъв прагматизъм, в тази работа няма личен интерес. Става дума за нещо далеч по-дълбоко, за личната ти естетическа йерархия: кое е хубаво, кое е ценно и устойчиво във времето, измежду всички разпадащи се неща на тоя свят. Езикът помоему не може да достигне до нещо по-високо от поезията. Добрата поезия е таванът на всеки един език.“
Иван Ланджев
Представя: ИК „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал

10:30-12:00 ч.
Детска програма: Прасчо и други приказни герои
Среща-работилница с Мила Попнеделева-Генова
Едно събитие за най-малките, в което Прасчо ще излезе от книгите, за да дойде на литературния фестивал и да се оплаче на децата как е описан и нарисуван от Мила като свинчо и как тя харесва другите си приказни герои повече от него.
За кой е писала Мила, че не си подрежда играчките? За Прасчо. Кой е нарисувала най-дебел от всички животни? Пак Прасчо!!! За кой е писала, че не си мие копитцата? За Прасчо. Честно ли е това? А кой е нарисувала да гази в калта? Отново Прасчо. За кой е написала, че говори с пълна уста? Пак за него.
Прасчо ще прочете на децата къде е писала за него тези лоши работи и ще им покаже всички илюстрации, на които не харесва как е нарисуван. После ще ги помоли да поправят тази черна несправедливост с помощта на боички,  моливи и глина. Да напишат хубави неща за него и да нарисуват нови илюстрации, в които той да е възпитано и чисто прасе. И да е слаб. Най-важно му е да е слаб. Иска да се види и зелен. И висок. И елегантен. И да го нарисуват, как язди кон. И слон! И как пилотира самолет.
Прасчо се надява, че децата ще поправят имиджа му от книгите на Мила.

12:00-13:00 ч.
Дискусия: Аз съм тук, за да питам, не да отговарям.
Въпросите на Георг Бюхнер и Бертолт Брехт. Българският театър и жалоните на драматургичното мислене
Разговор на режисьора Явор Гърдев и драматурга Константин Илиев по случай излизането от печат на книгите „Кукли сме ние…“ (пиесите „Смъртта на Дантон“, „Леонс и Лена“ и Войцек“ от Георг Бюхнер – превод на Константин Илиев и Ирина Илиева, издателство на Нов български университет) и „Към потомците“  (пиесите „Добрият човек от Сечуан“, „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“, „Кавказкият тебеширен кръг“ и „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт, ИК Жанет 45  – превод на Константин Илиев)

13:00-14:00 ч.
Дискусия: Говорим за българската драматургия: Пиеси за родината или за трудните отношения между българската театрална сцена и българските автори на пиеси
Представяне на Пиеси за родината и дискусия за отношението межу българската театрална сцена и българските драматурзи.
Модератор: Виолета Дечева
С участието на: авторите в сборника с пиеси, членове на академичното жури на Конкурс за нова пиеса, водещи на Лаборатория за писане на пиеси, актьори

14:00-15:00 ч.
Софийският международен литературен фестивал представя: Свободно поетическо общество
„Поезията на Живота“, Шилер
Кой би желал на сенки да се наслаждава
С които същността чужд облик получава
И мамят надеждата с чужда власт
Да гледам истината гола искам аз!
Повече от година „Свободно поетическо общество“ мисли поетическото в широкия смисъл на словесността и отстоява правото да се говори и пише свободно с вкус и стил.
Свободно поетическо общество е платформа за поезия, проза, пластични и сценични изкуства, за оперативна критика и публицистика, но също така прокарва връзки с всички науки, успоредно с които и благодарение на които литературата се развива.
В този смисъл „Свободно поетическо общество” отказва, а и не може да се държи просто като сайт за литература или културна медия. Вместо това то избира по-трудния път, за да се превърне в поле, обединяващо всичко онова, от което неговите създатели, автори и читатели имат нужда.
Екип от съмишленици списват и поддържат сайта жив и притеглят все повече хора към свободата и истинността в изкуството.
С участието на: Александър Христов, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова и Марианна Георгиева

15:00-16:00 ч.
Дискусия: Къде се крие богът на късия разказ
С участието на: Йорданка Белева, Велина Минкова и Соня Тодорова
Богът на късия разказ има много имена – Чехов, Йовков, Борхес, Карвър, Селинджър, Бредбъри, Алис Мънро… Той/тя е богът на дребните неща, на неочакваните обрати, но и на нищонеставането, на безмилостните финали, но и на милостивите развръзки… Как се пишат разкази тук и сега – в днешните времена на романи и на фейсбук статуси, на глобалност, но и на нова локалност, ще дискутираме с три авторки на новоизлезли книги.
Модератор: Биляна Курташева

16:00-17:00 ч.
Срещи с писатели: Безименно, невидимо, родно. Проза и справедливост
Разговор с Людмила Миндова, Добромир Байчев и Мехмед Атипов
Малките човешки истории на голямата политическа история. Всекидневно себеотрицание и всекидневен героизъм.
Модератор:Марин Бодаков

17:00-18:00 ч.
Дискусия: Измерване на съвременното. Немскоезичният роман днес
С участието на: Ана Димова и Майа Разбойникова-Фратева
Модератор: Борис Минков
Дискусията си поставя за цел да набележи пътищата, по които съвременният немскоезичен роман достига до проблема за съвременното. Каква роля има сатиричното начало; как въздейства въвличането на разпознаваеми масиви от „социология“, „политология“, „икономика“ и т.н. в художествената тъкан; какви са значенията на историческото търсене и „документализирането“ в измеренията на днешния ден; колко фикционалност може да понесе делникът ни? Съществуват ли стандарти в писането на немскоезичните романи, които съвременните автори възприемат от традицията; как ги развиват? – Тези и други въпроси ще бъдат обсъждани в хода на разговора. В активния контекст на дискусията ще присъстват излезлите през 2018 г. книги на Роберт Менасе (Столицата) и Кристоф Хайн (Щастливец с баща).

18:00-19:00 ч.
Срещи с писатели: Европа като сюжет
Разговор с Роберт Менасе (Австрия) и Алек Попов
Писателите Роберт Менасе /Австрия/ и Алек Попов /България/ разговарят с Бойко Василев за това как Европа може да бъде превърната в роман. Безсмъртен ли е Европейският съюз? А интересен ли е? Или може би смешен? Кои са неговите врагове? И има ли приятели? Въобще, каква е книгата за Европа – философски роман, трилър, пародия или гротеска?
Модератор: Бойко Василев

19:00-20:00 ч.
Срещи с писатели: Историческото наследство: памет и истина
Разговор с Кристоф Хайн (Германия)
Можем ли да носим чужда вина? Можем ли да поправим миналото? Защо синовете на просветителите се превръщат в масови убийци? Разговор с Кристоф Хайн за политическия скепсис и моралната отговорност на писателя.
Модератор: Марин Бодаков

[ + ]