fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден шести на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

3 мин.
Panair na knigata 2014

Неделята на Коледния панаир на книгата винаги е малко тъжна, но пък за сметка на това ще я изпратим подобаващо с редица интересни събития, включени в културната програма на изложението. Ако през седмицата не сте имали възможността да посетите НДК, не пропускайте да станете част от книжната суматоха през последния ден на Панаира.

Две обедни събития ще открият началото на неделната културна програма на 42-рия Софийски международен панаир на книгата. И двете са от 11:00 ч.
На щанда на Почетния гост Румъния ще се състои среща с Йоана Николае, Симона Попеску и Клаудиу Комартин, а гост-преводач ще бъде Василка Алексова. Модератор на събитието е Овидиу Шимонка.

На сцената на третия етаж пък ще бъде представена голямата радост за феновете на фентъзито и по-специално на знаменитата поредица на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“. Издателство „Ciela“ представя луксозното издание „Светът на огън и лед”  – неразказаната история на Вестерос, издание с над 170 цветни илюстрации и тонове нова информация, написана от автора на „Игра на тронове“.

Много събития по различните сцени и щандове ще се състоят от 12:00 ч.
На сцената на третия етаж 37 години след появата й на български ще възкръсне приказката „Упоритият крал” (изд. „Милениум“) от Доналд Бисет. Живот й вдъхва вече покойната художничка Кремена Пенчева, майсторски пресъздала фантазния свят на английския писател, уголемен от нейното още по-разюздано въображение в цветове и форми. На представянето ще можем да се запознаем с още една нейна книжка – „Скрити приказки“.
На щанда на издателство „Жанет 45“ пък ще гостуват Т. Яна Якова и детският роман „Лапи“.

На щанда на издателство „Кръгозор“ ще се проведе едно дългоочаквано събитие – публичното теглене на томбола с имената на всички гласували в конкурса „Моята любима книжарница” (www.lubimaknijarnica.com) и обявяване на печелившите. Един от тях ще получи ваучер на стойност 200 лв., осигурен от ИК „Кръгозор”, и ще може да закупи книги по избор в посочена от него книжарница. Останалите печеливши ще получат поощрителни награди.
Национален конкурс „Моята любима книжарница” е първият по рода си в България и е вдъхновен от романа „Книжарничката на острова“ на Габриел Зевин.

На щанда на издателство „Ерго“ ще се проведе среща с автограф с Екатерина Григорова и последната ? стихосбирка „Дъска по мокрия пясък“.

Две последователни събития, организирани от издателство „Елиас Канети“, ще се проведат следобяд на сцената на третия етаж.
От 13:00 ч. – литературно четене и презентация на романа на Мариане Грубер „Спомените на един смешник“. Модератор на събитието ще бъде Владимир Сабоурин. В 14:00 ч. пък ще се проведе още едно литературно четене и презентация, този път на книгата на Ирен Ниг „Човек сам словотвори местата си” с модератор Пенка Ангелова.

Оставаме на сцената на третия етаж за последното събитие в рамките на 42-рия Софийски международен панаир на книгата. В 15:00 ч. издателство „Гутенберг“ ще представи новите си издания испански антологии: „Изгнаници на този свят“ на испанския философ Мигел де Унамуно и  „Вълнения“ на Федерико Гарсия Лорка.