fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден трети на 45. Софийски международен панаир на книгата – 14.12

8 мин.

Почти преполовихме декемврийската седмица, протичаща под знака на 45. Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал. Не позволявайте на работния четвъртък да ви разубеди да посетите НДК за среща с книги, автори и издатели. Продължавайте да следите за новини секцията ни, посветена на Коледния панаир на книгата, а междувременно ще ви информираме за ежедневните събития от съпътстващата му програма в рубриката ни „Днес на панаира“.

10:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на новите помагала за детските градини

Кой вече познава буквичките, цифрите, цветовете и формите? Как да влезем в къщата на числата? Познаваме ли часовника? Всичко това и още много други интересни и важни неща ще разберем от новите помагала за детските градини – „Приятели“ и „Приказни пътечки“ заедно с Йоана Мирчева и Кристъл Илчева. Вокално студио „Хай лайт“ и Боби Мирчев ще се погрижат за Вашето настроение. Да зарадваме децата, да се забавляваме заедно, да вървим с „Приятели“ по „Приказни пътечки“!
Представят ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“

14:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Премиера на романа на Марек Биенчик „Психиатрична болница „Творки“

Полският писател МарекБиенчик пише „Психиатрична болница „Творки“ през 1999 г. Действието в романа се развива в края на Втората световна война. И все пак той не прилича на никоя друга книга, писана за войната. В него този добре познат ни фрагмент от Историята е разгледан от неочакван ъгъл – голяма психиатрична болница в района на Варшава, където протагонистите – неколцина млади хора, намират убежище от околния ад. С изострена чувствителност авторът ни разкрива техния необичаен тип съпротива: любовта.
Представя издателство „Панорама“

14:00 ч.
Щанд №211
Представяне на романа „Спиране на дишането“ от Лоренцо Амури

Италианският писател Лоренцо Амури разказва собствената си история в романа „Спиране на дишането“. След инцидент при каране на ски Лоренцо е прикован в инвалидна количка. Сега с кураж и решителност разказва за своето завръщане към живота. Желанието да вижда, докосва, усеща. Да започне пак да закъснява нощем с приятели. Да се отдаде на любовта си към любимата жена и да възвърне свободата си, която му е била открадната. Всеки етап е бавно изкачване към повърхността, дълбока апнея, отнемаща дишането, която предхожда мига на благодатното и безкрайно поемане на дъх.
Водеща: Преводачката Весела Лулова Цалова
Представя издателство „Персей“

16:00 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Александър Секулов

Преди 10 години излезе изящният роман „Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов. Десет години по-късно юбилейното луксозно издание на „Колекционер на любовни изречения“ е истински подарък за неговите почитатели и предизвикателство към онези, които не са чели тази изящна история.
Представя издателство „Хермес“

16:00 ч.
Щанд №115
Среща с автограф с Радостина А. Ангелова

Замесен с късчета история и пълни чаши въображение, „Афиши в огледалото” е история за София преди 100 години и София днес, за магията на театъра и малките вълшебства в ежедневието. Роман, който умело пренася в света на една актриса, която не заслужава да бъде забравена, и на една пианистка, която трябва да си спомни, за да продължи напред.
Представя издателство „Софтпрес“

17:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Премиера на „Всичко е любов!” от Боян Папазов

Ново издание с четири сценария – „Всичко е любов”, „Летало”, „Дом за нежни души”, „Една жена на 33”. През 2015 година, по повод 100-годишнината от раждането на българското кино, Българската национална телевизия направи допитване сред многомилионната си аудитория – „Кои са 100-те най-добри български филми?“. Сред тях бяха „Всичко е любов“, „Дом за нежни души“, „Летало“ и „Една жена на 33“. И четирите филма са по сценарии на Боян Папазов, а „Всичко е любов“ беше класиран на 6-а позиция сред първите 10, потвърждавайки, че в колективното съзнание това са едни от най-любимите български филми.
С думи за книгата Боряна Матеева.
Представя ИК „Жанет 45”

18:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на романа „Дора и Минотавъра“ от Славенка Дракулич с участието на преводачката Ася Тихинова-Йованович

В романа оживява голямата, потресаваща любов на една забележителна жена към най-великия художник на ХХ век. Любовта на прочутата фотографка Дора Маар към егоцентричния, гениален Пабло Пикасо. Книгата е от поредицата „Новите лица на литературна Европа“, издадена с подкрепата на програма „Творческа Европа“.
Представя издателство „Наука и изкуство“

18:00 ч.
Щанд №211
Среща с автограф с норвежкия писател Ян Уве Екеберг

Една от най-забележителните исторически саги на ХХI век. Състои се от три романа – „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”. Сравнявана с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет, тя разказва по подобен начин за размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Брат застава срещу брат си, семейства и приятелства са подложени на изпитания, а за да опазиш правата и любовта си, често се налага да проливаш кръв. „Вълнуваща като трилър, увлекателна като сага!“ – така определя „Времето на меча”, световноизвестният норвежки писател Том Егеланд.
Представя издателство „Персей“

18:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф с Тошка Иванова и Димана Трънкова

Когато ходи по улиците, Тошка Иванова гледа хората и си представя живота им. Когато ходи по улиците, Димана Трънкова гледа света и си представя как щеше да изглежда той без нещата, които приемаме за даденост. Заповядайте при нас, за да видите с Тошка Иванова и Димана Трънкова „По колко пъти на ден не умираме“ в „Празната пещера“.
Представя ИК „Жанет 45”

18:30 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Тони Николов и представяне на книгата му „Българската дилема“

Тони Николов: „Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята и лошото стечение на обстоятелствата. Ала идва миг, когато безвремието свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи….“

Представя издателство „Хермес“

19:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на „Всеобхватен Син и Цюан“, съставител д-р Дориян Александров

Син и цюан е могъщ боен стил на китайското Кунг фу и практическо средство за самоотбрана. Поради своята ефикасност и практичност син и цюан става изключително популярен сред телохранителите на важни личности, в императорската гвардия, охранители на търговски кервани, висши сановници и даоски монаси. Тази традиция се е запазила и до днес в Китай и Тайван. Освен признатите достойнства на син и цюан във великолепните бойни техники, това изкуство се разглежда и като средство за психо-физическа тренировка, метод за укрепване на здравето и постигане на дълголетие. С тази книга завършва нашата поредица, представяща изчерпателно трите най-известни вътрешни стилове в китайските бойни изкуства – Тай Дзи Цюан, Ба Гуа Джан и Син И Цюан.
Представя издателство „Шамбала“

Софийски международен литературен фестивал

Събитията в програмата на Софийски международен литературен фестивал се провеждат в Мраморно фоайе, НДК, ет. 2, с изключение на специално обявените локации.

11:00-12:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с детската авторка Юлия Спиридонова – Юлка

Присъства унгарската преводачка Андреа Иван.

12:00-13:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Детска програма: Приказки за горите и животните

Организацията WWF представя „Приказки за горите и животните“ – интерактивно четене и игри в присъствието на голямата Панда.

14:00-15:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Александър Секулов, Бойко Ламбовски, Патриция Николова, Петър Чухов, Теодора Куцарова

Тема: „Поетики: от крайна лаконичност до взривяване на стиха“
Модератор: Катя Атанасова

15:00-16:30 ч.
НДК, зала 4
Откриване на изложба „Самиздат книги от Чехословакия и Полша“

Дискусия „Творческата сила на дисидентската литература от XX век“
Участници: Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Петър Поспихал, Пламен Дойнов
Модератор: Михаил Неделчев

16:30-17:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Петер Били (Словакия) и Елица Георгиева

Тема: „Биографичност или автофикция?“
Модератор: Дария Карапеткова

18:00-19:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Кая Малановска (Полша), Владимир Полеганов и Момчил Николов

Тема: „Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек“
Модератор: Албена Стамболова

19:00-20:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
„Книжните трейлъри – какво и как?“

Издателство „ICU“ представя съвременни дигитални средства за популяризиране на книжно съдържание.