fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 46. Софийски международен панаир на книгата – 12.12

8 мин.

Споделяме с вас културната програма на втория ден от 46. Софийски международен панаир на книгата и 6. Софийски международен литературен фестивал в НДК. Очакват ви много срещи с автори, любопитни дискусии и ексклузивни представяния, за които ще ви съобщаваме всеки ден до края на седмицата в рубриката ни „Днес на панаира“.

11:00 ч.
ЩАНД 406
*Работилничка с усмивки
Каним всички наши малки приятели на възраст от 2 до 5 години да се забавляваме с интерактивните, образователни книги „Play smart“.
Представя: Издателство „Радика“

 

13:00 ч.
ЩАНД 408
Представяне на книгата „Drawn Moscow“
С участието на Ирина Смагина, член на Президиума на Международния съвет на музеите.
Представя: Издателска програма на правителството на град Москва

 

14:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на книгата „66 съвременни немски поети“ – Антология на Венцеслав Константинов
Тази антология, продължение на публикуваната през 2012 г. „Великите немски поети от ХІІ до ХХ век“, е дело на писателя-германист Венцеслав Константинов, който в продължение на половин век е събирал, отсявал и превеждал шедьоврите на немскоезичната лирическа книжовност. Томчето „66 съвременни немски поети“ предлага най- доброто от майсторите на стиха в Германия, Австрия и Швейцария от началото на XX век до наши дни. Венцеслав Константинов е носител на „Наградата за преводаческо изкуство на Федералното министерство за образование и култура на Република Австрия“ (1993), а също на „Наградата на София за литература“ (2013).
Представя: Издателство „Елиас Канети“

 

15:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Представяне на седемте номинирани нови романи в Конкурс „Развитие“
Конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман издаде всички романи от юбилейния си десети конкурс. Освен трите наградени – „Глиненият цар“, „Национално съкровище“ и „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“, по препоръка на журито от печат излизат „Три за щастие“, „Тогава и винаги“, „Кула от лъжи“ и „Водната кула“. Текстовете и седемте автори – Добромир Байчев, Иван Стоилов, Димитър Тодоров, Десислава Шейтанова, Страхил Събев, Виктор Стоянов и Диана Петрова, представя журито на конкурса – проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов.
Представя: Литературен конкурс „Развитие“

 

16:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Кариера и кауза. Програмата за лидерско развитие на „Заедно в час“
Все още търсите своя професионален път след университета? Искате да работите както за себе си, така и за значима за вас кауза? Вярвате, че най-силният инструмент за промяна в България е достъпът до качествено образование? Ако отговорът на тези въпроси е „Да“, заповядайте на представянето на програмата за професионално и лидерско развитие на „Заедно в час“. На него ще научите повече за това как можете да допринесете за положителна промяна в образователния сектор, докато инвестирате в собственото си развитие.
Представя: Фондация „Заедно в час“

 

16:30 ч.
ЗАЛА 6, НДК (ВХОД А6, НА ГЪРБА НА НДК)
Христо Стоичков и Владимир Памуков – среща с автограф
Има хора, които се превръщат в символ на епохата си. Такъв е Христо Стоичков за футбола. Единственият български футболист, носител на „Златната топка“, разказва пред знаменития спортен журналист Владимир Памуков за трънливия и каменист път към успеха – за възходите и паденията, за предателствата и приятелствата. Елате и вземете своята книга с автограф от легендата Стоичков.
Представя: Издателство „Софтпрес“

 

17:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО НДК
Представяне на книгите на Магда Сабо – „Вратата“ и „Улица Каталин“
„Вратата“ – В съня ѝ не, но в живота веднъж вратата се отваря пред писателката. Вратата на Емеренц Середаш, която за другите остава завинаги заключена. Двете героини стоят на прага на обичта. Дали ще успеят да го прекрачат?
„Улица Каталин“ е книга за невинните и непокварените години от детството, разрушени от историята и грубата реалност на войната, в която потъват къщи, улици, страни, всякакви благородни човешки чувства и любов.
Представя: Унгарски културен институт

 

17:00 ч.
ЩАНД 407
Среща с автограф с Деню Чепилски
Написан с много любов към българското, романът ще ви пренесе в суровото време на справедливото и значимо за България управление на кан Крум.
Представя: Издателство „Библиотека България“

 

18:00 ч.
ЗАЛА 4, ЕТ. ПАРТЕР, НДК
Премиера на „Разказвачът. Повести из живота на балканския човек“ от Сава Василев Представя: Борис Минков
„Разказвачът“ е книга триптих, в която малките повести се опитват да напишат част от големия разказ за превъплъщенията на балканския човек. Онзи, който непрекъснато се отдалечава и приближава от и към себе си. Впрочем това прави и авторът на тази книга. „Разказвачът“, „Непокорният Лука“, „Жената и златният Осъм“ дават убежище на много истории, герои и разказвачи. Тук разказът и разказването са най-висша форма на живот. Начин да се живее, начин да се умира.
Представя: ИК „Жанет 45“

 

18:00 ч.
ЩАНД 211
Среща с автограф с Емил Минчев и романите му „Нюх“ и „Бяс“
Среща с Емил Минчев, автор на поредицата романи за детектива Бънк Ромеро, който разследва заплетени престъпления в утопичния град от бъдещето Унтерщат. Това е свят на модерни технологии и първични инстинкти, кръвожадни чудовища и още по-кръвожадни хора. В „Нюх“ и неговото продължение „Бяс“ успешно са преплетени жанровете фентъзи, фантастика и криминале.
Представя: Издателство „Изида“

 

18:00 ч.
ЩАНД 327
Среща с автограф с Владимир Зарев
Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др. Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.
Представя: Издателство „Хермес“

 

19:00 ч.
СЦЕНА НА ПАНАИРА ЕТ. 4, ЗАПАДНО КРИЛО, НДК
Издателство „Егмонт“ и Юлияна Дончева представят: Книгата като мисия
Книгите с мисия застават зад каузата на осъзнатия и информиран избор. Те са онези, които ни подтикват да търсим истината в името на едно по-добро бъдеще. Заповядайте на разговор по темата с Юлияна Дончева, автор на книгите „Код червено: Моята истина за храната“ и „Код червено: Ботокс в ума“, изпълнителния директор на издателство „Егмонт“ Велизара Добрева и журналиста Антон Стефанов.
Представя: Издателство „Егмонт“

 

19:00 ч.
ЩАНД 326
Среща с автограф със Здравка Евтимова
„Зелените очи на вятъра“ ни запознава с онези, които се изправят срещу утрешните силни на деня. Те са по-силни от поклона, по-високи от унижението. Те не се предават.
Представя: ИК „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал

10:00-11:30 ч.
Детска програма: Среща с тайните агенти на Дядо Коледа
Среща-работилница с Юлия Спиридонова-Юлка

11:30-13:00 ч.
Детска програма: Защо му е да полети на „Кико без крила“?
Среща-работилница с Радостина Николова

15:30-16:30 ч.
Срещи с писатели: Обикновени хора

Разговор със Забине Бокмюл (Лихтенщайн)
Модератор: Камелия Спасова

16:30-18:00 ч.
Дискусия: Социокултурната роля на издателя
С участието на: Брита Юргс, Фондация „Курт Волф“ (Германия)
Модератор: Антоанета Колева

18:00-19:00 ч.
Лекция: Разкази във виртуалната реалност
Представя: Мика Джонсън (САЩ)

19:00-20:00 ч.
Срещи с писатели: Социалната травма: преди и след словото
Разговор с Шерко Фатах (Германия) и Румен Петров
Модератор: Марин Бодаков

20:30-22:00 ч.
Бързи литературни срещи
С участието на: Алек Попов, Виргиния Захариева, Елена Алексиева, Иван Ланджев, Соня Тодорова
Първите 50 човека, които се запишат, ще имат възможността да разговарят с един от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.
С предварително записване
Час: 20:30 ч.
Място:  FOX book café
ул. „Уилям Гладстон“ 32
Вход свободен

[ + ]