fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на Пролетен базар на книгата 2019 – 29.05

5 мин.

Ето ги събитията, които имате възможност да посетите през втория ден на Пролетния базар на книгата 2019 и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

 

16:30 ч.
Литературен клуб „Перото“
Издателска къща „Знаци“ ви кани на представяне на поетесата Илеана Стоянова и книгата „Море завинаги“
Водещ: Георги Гаврилов, рецензент: Кристофър Бъкстон
С участието на проф. Владимир Сабоурин – поет и Лъчезар Лозанов – поет, критик, журналист
Представя: Издателство „Знаци“

 

17:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Издателство „Библиотека България“ и Петър Величков представят „Лора, Яворов и аз“ – спомените на Дора Конова, предпремиера
В най-новата си книга – „Лора, Яворов и аз”, Петър Величков дава думата на Дора Конова, за да може най- сетне и тя да има право на свой отговор на въпросите на миналото. И го прави, съзнавайки добре важността на тази възможност за диалог от първо лице с една отминала епоха, в търсене на истината. Заповядайте на 29 май, от 17:00 ч. в мраморното фоайе на НДК, за прдепремиерна среща с Петър Величков и дългоочакваната му книга „Лора, Яворов и аз“ – пълно издание на спомените на Дора Конова.
Представя: Издателство „Библиотека България“

 

17:00 ч.
ЩАНД 342
Среща с автограф с писателя Владислав Христов и най-новата му поетична книга „Комореби“
„Тя продължава неговите наблюдения и самонаблюдения на словесен фотограф. От книгата лъха свежест, финес и чувство зя мярка – и в броя на философските питанки, и в безброя на вътрешните удивителни“, казва за нея Румен Леонидов.
Представя: Издателство „Ерго“

 

18:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
„Преселението“ на Боян Биолчев  драматичен разказ за човешката съдба в нечовешки времена
Читателите откриват в „Преселението“ – най-новата и определяна като най-добра творба на Боян Биолчев – съдбата на собствения си род. Отделени от родния край и семействата си, героите му са подети от вихъра на събитията, смачкани и унищожени. Дори човещината и помощта от ръката на набедените за врагове не може да ги спаси.
Представя: Издателство „Труд“

 

18:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с Владимир Зарев
След премиерата на дългоочаквания нов роман – „Чудовището“ от Владимир Зарев, почитателите на литературата ще могат да си закупят книгата и да получат автограф от автора на щанда на ИК „Хермес“.
Представя: Издателство „Хермес“

 

18:00 ч.
ЩАНД 342
Среща с автограф с писателката Цвета Делчева и книгата ѝ със събрана поезия „Отворени възможности“
„Цвета Делчева е поет със свое деликатно, но незаобиколимо присъствие в съвременната българска поезия“, казва за авторката Георги Господинов.
Представя: Издателство „Ерго“

 

18:00 ч.
ЩАНД 211
Среща с автограф: Поетът Добромир Банев представя книгата си „Любов до синьо“
Рядко в днешно време мерената реч привлича такъв интерес у нас, но Добромир Банев е не просто утвърдено име в съвременната ни литература,той е обичан поет. Това обяснява и жаждата на хората за словото му. Добромир Банев не дава рецепти за това как да обичаме. Той само ни припомня кои сме, за да продължим уверено напред, уповавайки се на любовта във всичките ѝ измерения и форми. До сетен дъх.
Представя: Издателство „Персей“

 

18:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостува ни Николай Терзийски /„Хроники на неведомото“, „Отлъчване“/Представя: Издателство „Жанет 45“

 

19:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Премиера на „Чуй щурците“ от Татяна Попова
„Чуй щурците“ е дебютният роман на Татяна Попова, с който младата писателка спечели Деветия национален конкурс „Хермес“. По време на премиерата гостите ще научат повече за сюжета на интригуващия роман, отличен сред над 50 ръкописа. Специален гост на събитието ще бъде председателят на журито на конкурса – писателят Владимир Зарев.
Представя: Издателство „Хермес“

 

19:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостуват ни Иван Ланджев /„Ти, непрестанна новина“/ и Виолета Кунева /„Почти всичко е наред“
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Всички събития от програмата на Фестивала се провеждат в Мраморното фоайе на НДК

10:30-11:15 ч.
Среща разговор с Цвета Брестничка
Цвета Брестничка е от хората, които никога не скучаят – ако не гони дракони, за да ги снима, ще проверява кога вулканът ще се разкашля. В ежедневието си работи в Асоциация Родители, където се опитва да завърже краищата на скъсаната връзка между семейството и училището. Обича да чете и да заплита истории за деца и внуци – приказки в стихове за „Вълшебната гора“ или пътеписи за далечни страни. Когато порасне, иска да стане мечка, за да се наспи. И да играе с мечетата до премала.
Подходящо за: * деца между 4 и 6 години
Представя: Издателство „Фют“

 

11:30-12:15 ч.
Среща разговор с Алесандро Гати (Италия)
Алесандро Гати е писател, преводач и сценарист. Роден е през 1975 г. сред мъгливите хълмове в южната част на областта Пиемонт. Но тъй като за неговия вкус около родното му място има прекалено много лозя и прекалено малко замъци, пълни с духове, той решил да се премести в Торино. Щом се преместил там, се посветил на изучаването на философия. Сам не е наясно дали е постъпил добре или не. Но за писането на книги няма никакви съмнения. Автор е на множество детски романи, преведени на различни езици. Става известен сред италианските деца с поредицата си за Шерлок Холмс.
Подходящо за: * ученици 4. – 5. клас * деца над 10-годишна възраст
Представя: Издателство „Фют“