fb
Книги и киноСпециални

Денис Лихейн пише сценарий за римейка на френския „Пророк“

2 мин.

lehane-dennis

Американският криминален писател Денис Лихейн ще напише сценария за холивудския римейк на френския филм “Пророк”, обявиха от Variety.com. Правата за адаптацията на спечелилата редица международни награди лента са купени от Sony, а добре познатата двойка Нийл Мориц и Тоби Жафе ще продуцира римейка.

Запознати твърдят, че именно Жафе е представил проекта на Денис Лихейн и го е убедил, че е тъкмо в неговия стил. Оригиналната версия на филма „Пророк“ се разказва за 19-годишно момче от арабски произход, което влиза във френския затвор. Там трябва да се справи с жестоката реалност, в която е попаднал и най-вече да се бори за живота си. От момче без приятели и живот извън затвора, което не може да чете и пише, се превръща в криминален бос с бъдеще. Филмът печели 9 награди Сезар (френският еквивалент на наградите Оскар), както и голямата награда на Филмовия фестивал в Кан през 2009 г.

Ню Йорк таймс го описва като “сензационен затворнически филм… историята на един човек, която се разгръща в история за цял един свят, създаден от насилието.

През 2010г. френският „Пророк“ е част от фестивалната програма на София Филм Фест и е един от фаворитите на публиката.

Денис Лихейн, който се е заел със задачата да превърне римейка на филма в също толкова успешен филм, е известен на българската публика със своите романи „Те живеят в нощта“, „Злокобен остров“, „Нищо свято“, „Законът повелява“.

„Злокобен остров“, заедно с „Реката на тайните“ (Mystic River) и „Жертва на спасение“ (Gone baby Gone), са едни от най-известните адаптирани романи на писателя Денис Лихейн. Бен Афлек също се готви да заснеме за втори път (след „Жертва на спасение“) адаптация по „Те живеят в нощта“.