fb
БиблиотекитеНовини

Десетгодишно е „Най-четящото дете на Русе“ за 2022 г.

2 мин.

Десетгодишният Борислав Михайлов стана най-четящото дете на Русе, съобщиха от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Той е и седмият победител в класацията на културната институция, оставил своя отпечатък на Алеята на четящите деца на крайдунавския град. Отличието се връчва от 2016 г., в две категории – „От 0 години до І клас“ и „От І клас до 14 г.“

За втора поредна година първенец в първата възрастова група е 5-годишната Никол Цанкова.

Поощрителни награди „Нито ден без книга“ заслужиха Любомира Янкова и Давид Петков. На церемонията присъства и най-малкият читател на библиотеката за 2022 г. – Зорница Иванова, която е родена на 5 юли 2022 г. Нейната сестричка Василена Иванова също получи поощрителна награда. „Най-четящо семейство“ станаха семейство Бистра, Цветан, Добрин и Калина Тиханови.

Отличени бяха и две детски учителки, с които Библиотечко е работил най-много и заради инициативност и отговорно отношение при възпитаването на най-малките в интерес и желание за четене. Това са Валя Черганска от ДГ „Слънце“, филиал „Доростол“ и Елена Кирова от четвърта група „Детелина“ в ДГ „Радост“.

Всички отличени получиха грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“. 

Директорката на библиотеката Теодора Евтимова поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя съобщи, че е особено горда с резултатите от огромния труд на библиотечните специалисти, които през декември приключиха ретроконверсията на книжния фонд. Русенската библиотека единствена може да се похвали с изцяло разкрит фонд в електронния си каталог. Потребителите вече могат да открият по всяко време търсената от тях книга.

През 2022 г. в библиотеката са регистрирани 8 272 читатели, от които 4 510 под 14 г. Посещенията са общо 68 747, а заетата литература 128 833 бр.

Най-възрастните читатели са Маргарита Пейчева на 92 години и Димитър Топалов на 90 г. Най-активният читател в отдел „Заемна за възрастни“ за 2022 г. е Деница Петрова – дългогодишен читател с интереси в областта на правото, изкуството и хуманитаристиката. Деница има читателска карта от шестгодишна. Тя също получи грамота и награда на церемонията.

През 2022 г. са организирани и осъществени 323 културни събития, 157 от тях събития са били за деца. През 2022 г. инициативите са били посетени или гледани онлайн от 22 900 души.

Библиотеката работи като бенефициент или партньор общо по 9 проекта.