fb
10, които...Специални

Десетте най-НЕподходящи четива за плажа

6 мин.

В началото на лятото морето вече не е далечно обещание, а реална цел, до която се приближаваме с всеки задраскан ден от календара. Резервациите са направени, компанията от близки хора – избрана, а чадърът, банският и плажното масло са сложени в чантата. Какво остава ли? Разбира се – подходящата книга, без която почивката на плажа би загубила едно от най-големите си очарования.

И все пак, има четива, които може би е по-добре да избягваме точно там или пък напук на  тази класация да ги сложим още сега в сака си и да си направим селфи с тях на брега. Изборът всеки прави сам, а ето и нашите топ 10 най-неподходящи четива за плажа:

Библията

Вие сте любител на еклектиката и смятате, че идеалното място да получите духовно просветление е именно на плажа между полуголи мъжки и женски тела, наливащи се с бира и тъпчещи се с цаца. Е, едва ли ще се случи, но пък тази Ви екстравагантност трудно ще остане незабелязана, така че ако това е целта Ви – давайте!

„Одисей“

От години събирате смелост за среща с тази книга и някак си решавате, че трябва да го направите точно това лято и точно на морския бряг. Любопитно начинание, което на първо място крие известен риск от скъсване на плажната Ви чанта, предвид големината на тежестта на книгата. На второ, шансът да разберете нещо от един от най-сложните романи в световната литература под виковете на настойчиви продавачи на царевица, семки и гевреци, е почти нищожен, но пък ще имате солидно средство за самозащита, ако някой реши да Ви досажда.

„Война и мир“

Поредната тухла четворка. Вярно е, че всички искаме да изглеждаме добре през лятото, ама все пак с книги ли ще правим мускули? Взели сте си може би най-известната руска класика –  битки, любов, смърт… Абе, както си му е редът – не повече от 4 тома с бавния описателен стил на Толстой. Какъв по-добър начин човек да му се наслади от този да го чете полегнал върху кърпата, докато приятелите му шумно играят карти точно над главата? Сигурни ли сте?

Правописен речник на българския език

Вие сте ученик с колеблив правопис или отдавна завършил със същия такъв и кога, ако не през лятото, къде – ако не на плажа, е правилното време и място да усъвършенствате себе си и знанията си за пълния и кратък член и променливото „я“? Такава любов към правилата на езика, разбира се, е похвална, но може би трябва да се упражнявате с нея някъде другаде.

„Сто години самота“

Да, Маркес е велик и спор по това едва ли може да има, но наистина ли искате да си причините точно тази негова книга, докато си почивате под парещото слънце? На листче съседите Ви по кърпа записват броя на победите и загубите на игрите на карти, за които вече споменахме, а Вие чертаете родословно дърво на рода Буендия. Урсула, Хосе Аркадио, Ребека, Амаранта, Аркадио и Аурелиано с неизброимата си мъжка челяд, носеща неговото име… Голяма е вероятността на десетия по ред Аурелиано главата Ви буквално да се подпали, така че – моят съвет е да не рискувате.

Наказателният кодекс

Може би сте студент по право, на който му предстои държавен изпит или просто съвестен гражданин, желаещ да се информира по-задълбочено. И в двата случая, четивото Ви със сигурност ще респектира заобикалящите, а може би и ще Ви предпази от евентуална кражба, но едва ли ще успеете да запомните много от съставите на изброените престъпления.

„Въведение в психоанализата“

Приятелите Ви отдавна знаят, че сте луд, но защо пък да не го научат и всички непознати на плажа? Фройд определено ще Ви помогне в тази посока и всякакви последвали обяснения, че нямате особени психологични проблеми, а просто сте любопитен човек, желаещ да знае повече за неосъзнатото, егото и супер егото, няма да са Ви от полза.

Stakleniyat pohlupak – Silviya PlatСтъкленият похлупак

Ама, разбира се, какво по-жизнеутвърждаващо и отпускащо четиво от историята на младо депресирано момиче, правещо опит за самоубийство и попадащо в клиника за душевно болни? Става още „по-зареждащо“ и „оптимистично“ като прибавим към това, че авторката, за разлика от героинята си, успява да отнеме живота си. Не ме разбирайте грешно, обичам Силвия Плат, но нека не е на плажа.

„Метаморфози“ на Овидий

Вие сериозно ли? Между две топвания във водата ще се мъчите да вникнете в текста на древна митологична поема, разказваща за сътворението на света и това докато пет-шестгодишни дечица изграждат и разрушават своя свят от пясъчни замъци върху още мокрото Ви тяло. Опитайте, щом държите, но мисля, че ще Ви е трудно.

„Тъй рече Заратустра“

Почнахме с Библията и няма начин да не свършим с Ницше. Войнолюбивите проповеди на Заратустра, метафората за въжеиграча и стремежа човекът да бъде преодолян и на негово място да се появи новият свръхчовек са все любопитни философски конструкции. За да са по-стабилни в ума Ви, обаче е добре да си ги изграждате на хладно и спокойно място, където поканите да се включите във волейболен мач след 5 минути, няма да Ви разсейват.

Списъкът, разбира се, е крайно субективен и неизчерпателен. Вие можете да си направите собствен такъв, който да включва коренно различни четива или пък да промените само част от заглавията, съгласявайки се с други. Независимо от преценката Ви за подходящи и неподходящи плажни книги, не забравяйте едно – лятото заслужава да бъде прочетено, така че не тръгвайте  на почивка без да сложите поне една вълнуваща история в чантата си.

(бел. ред. Ще се радваме да ни споделите и своите предложения в коментар под публикацията).

[ + ]