fb

"Аз чета" стана на 14 години.  Какви са нашите подаръци, виж тук!

Ревюта

„Деца на сенки“ във вечно променящия се свят

1 Mins read

Историята на едно силно и същевременно противоречиво приятелство, изтъкано от загадъчни тайни, ме привлече към тетралогията на Мария Грипе още от първата книга. За моя радост, след малко по-дълга пауза издателство „Емас“ поднесе на младите читатели третия роман от поредицата – „Деца на сенки“, отново в чудесния превод на Ева Кънева.

„Деца на сенки“ задоволява любопитството, майсторски провокирано в предишните истории. Много от въпросите получават отговор, а четенето е все така увлекателно. В същото време имах чувството, че писателката не е успяла да намери най-добрия начин да доведе до логичен завършек сюжетните линии. На моменти спокойният разказвателен тон на Берта се явяваше като странен контрапункт на драматичните събития и ненужно задържаше динамиката на действието. Липсваха ми пълнокръвните образи на членовете на семейството й, техните отношения, изпълнени с привързаност и грижа, но на моменти и с прикрито напрежение.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Не пропускайте и отзивите за първата и втората част на поредицата, както и ревютата на Вал Стоева за другите романи на Мария Грипе: „Агнес Сесилия“ и „Книга за Хюго и Юсефин“.