fb
БиблиотекитеНовини

Деца завършиха Дигитално училище по природа в русенската библиотека

2 мин.

Дигитално училище по природа разкри необятния свят на науката пред малките читатели на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. През юли и август нетрадиционната класна стая посрещна 60 деца на възраст от 6 до 11 години, които имаха възможност да излязат от „сухата материя“ в изучаването на биология, химия и физика. Бъдещите учени бяха разпределени в 3 клуба, ръководени от квалифициран педагог.

Клуб „Аз обичам биология“ съсредоточи вниманието си върху изучаване на живите организми. С помощта на 3D микроскоп, VR очила и специални образователни предложения децата съпреживяха дивата природа или дъното на океана, влизаха в ролеви игри чрез специални 4D карти, смартфон или таблет и специално приложение, а пред очите им оживяваха различни видове животни и динозаври.

В клуб „Млад химик“ бъдещите учени работиха в своята първа лаборатория и правиха различни експерименти, опознавайки най-често срещаните вещества в природата. С помощта на VR очила и приложения те изучиха Периодичната таблица, имаха възможност сами да образуват химични съединения и дори да направят парфюми и сапун. Научиха повече и за богатството на кристалите.

В Клуб „Тайните на физиката“ с помощта на специални игри децата разбулваха тайните на вулканичните изригвания, климатът и времето. Чрез VR очила се отправяха на вълнуваща разходка в космоса, научиха повече за планетите и звездите. Имаха възможност сами да изградят Слънчева система с помощта на 4D карти, смартфон или таблет.

Обучителната програма се реализира по програма „Знание и растеж“ 2022 на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на  Еконт Експрес. Партньори на проекта са Регионално управление по образованието – Русе, ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Отец Паисий“.

„Клубовете по природни науки вече имат доказан потенциал да продължат да съществуват и след края на проекта. Създаването им в съчетание с ползването на дигитални устройства в обществена библиотека променя нагласите към културния институт като към иновативен център на знанието и притегателен център за децата на Русе“, допълниха от библиотеката.