fb
НовиниПо света

Детски книги оживяват в Музея на историите в Оксфорд

2 мин.

Снимка: The Story Museum

За любителите на детската литература гледката не е за изпускане: прецизен модел на алетиометъра на Филип Пулман, изложен в новия Музей на историите в Оксфорд, научаваме от The Guardian. Магическият компас от „Северно сияние“ е само едно от множеството неповторими литературни преживявания в детския музей, който ще отвори отново врати през април след цялостно преустройство на стойност 6 млн. паунда.

Официалното откриване на 4 април ще бъде кулминацията на двайсетгодишен проект, който популяризира историите във всичките им форми. Независимо че градът може да се похвали с богато литературно наследство от автори като Пулман, Луис Карол, К. С. Луис, Дж. Р. Р. Толкин, Даян Уейн Джоунс и Катрин Ръндъл, нивото на неграмотност при децата е високо – през 2010 г. Оксфорд се нарежда сред районите с най-ниски резултати по четене и писане.

Музеят предлага изключително интерактивно преживяване – посетителите могат да минат през гардероба, пълен с палта, и да се озоват в Нарния, да играят на Пухо-пръчки, да надникнат в заешката дупка в Страната на чудесата и да разгледат спалнята на Ужасния Хенри. Постоянната експозиция включва „шепнеща гора“, в която дърветата разказват приказки от цял свят, а в омагьосаната библиотека посетителите могат да „влязат“ в знакови сцени от страниците на известни детски книги от британски автори. Предвидени са също и пространства за разказване на истории както от специализирания персонал, така и от децата и техните родители.

Основателката на музея Ким Пикин споделя, че желанието ѝ е било да пресъздаде онова чувство, което изпитваме, когато се зачитаме в дадена книга и светът наоколо престава да съществува. Тя смята, че музеят ще събуди у децата интерес към историите и четенето, което би обогатило значително речника им и би подобрило уменията им за четене и писане. Според нея, подходът на държавното образование към четенето е непродуктивен: „В училищата има много вдъхновяващи учители, но те са притиснати откъм време и ресурси, а бюджетът на училищните библиотеки се съкращава“.

Уредниците на музея следят указанията на Public Health of England и се надяват епидемията от коронавирус да не попречи на откриването, за да могат семействата да се откъснат от тревожното всекидневие и да изживеят два часа в приказния свят на историите.

Снимка на публикацията: Андрю Уомсли