fb
Ревюта

„Димитър Бербатов. По моя начин“ – история за успеха на един мъж, изнесъл надеждите на цяла нация

5 мин.

Тази есен се оказа много благодатна за българския читател в областта на футболните книги и най-вече на футболните биографии – жанр, който навлиза (или по-точно навлиза повторно) в България предимно чрез западните примери. Двамата може би най-успели в исторически план български футболисти – Христо Стоичков и Димитър Бербатов, представиха официалните си биографии в рамките на седмица в началото на ноември, предизвиквайки интерес не само в спортните среди.

И докато животописът на Стоичков в съавторство с Владимир Памуков логично интригува като възможност читателят да пие от извора както за най-голямото футболно име в страната, така и за годините на най-силния български национален отбор, то заглавието на Димитър Бербатов дава поглед както върху любопитен живот и футболна кариера, така и върху философията на Бербатов като личност.

„По моя начин“ (изд. „Ciela“) всъщност е втората биографична книга за Димитър Бербатов. Първата излиза през 2009 г., в разгара на кариерата на нападателя, под заглавието Deadly Dimitar („Смъртоносният Димитър“) и е с автор Крис Дейвис. Сегашното издание със съавтори Найден Тодоров и Димитрина Ходжева има претенциите да обхваща кариерата на Бербатов в цялост, но и да хвърля светлина върху теми, за които футболът е само контекст – какво е да растеш и да се бориш, кога трябва да следваш авторитета и йерархията и кога – инстинктите си, защо човек се нуждае от вяра?

Чисто футболният път на Димитър Бербатов е сравнително добре познат на спортните фенове у нас. От първите стъпки с „Пирин“, през така важните години на израстване с ЦСКА, срещнали го с най-доброто („Гордостта от ЦСКА започва от първия миг“) и с най-лошото за един млад футболист, петте и половина години в „Леверкузен“, превърнали го в звезда от европейска величина, до върховете на кариерата му в Англия с екипите на „Тотнъм Хотспър“ и „Манчестър Юнайтед“. Не са пропуснати и етапите след върха – „Фулъм“, „Монако“, плюс краткотрайните му изяви в солунския ПАОК и индийския „Керала Бластърс“.

Ако книгата просто описваше върховете и паденията на Бербатов в чисто спортен смисъл, най-вероятно също би се продавала. Дори по-лесно би се вместила в жанра „футболна биография“, който наполовина съществува, за да поддържа имиджа на настоящи футболисти. Пример е Уейн Рууни – съотборникът на Бербатов в „Манчестър Юнайтед“, издаде първата си биография на достолепната възраст от 24 години. Какво ли толкова е имал да каже?

Димитър Бербатов на премиерата на „По моя начин“ в София (снимка: Антон Кръстен от Creative Visual Solutions)

„По моя начин“ обаче дава много повече от преразказ на футболна кариера. Тя е поглед навътре – към съмненията, надеждите, философията и житейската система на един човек, който сякаш не си е на мястото като футболист. Сравнително интровертното момче, което пише, рисува, гледа филми на конвейер и освен с гигантския си талант е надарено и с… бели дробове, които не му позволяват да тича безсмислено през всичките 90 минути, с годините се превръща в мъж с характер и его, помогнали му да носи огромните надежди на цяла нация. Същевременно обаче притежава и достатъчно ум да оцени кога е ненужен и кога не е необходимо да носи излишен, никому полезен товар.

Дори да не се интересувате особено от футбол, книгата се чете лесно и е изпълнена с много свеж хумор и лека самоирония, подканващи да се посмеете със и на автора. Паралелно с това е достатъчно съдържателна, за да оформи образа на Бербатов като човек, вярващ в смисъла на непрестанния труд и постоянното себеусъвършенстване, на поемането на отговорност, на стремежа утре да си по-добър в това, което правиш, спрямо днес.

А ако читателят действително се интересува от футбол, книгата ще му представи личните перспективи на Бербатов, навярно неизлагани в никое интервю. Ще прочетете как вълшебното укротяване на футболната топка се ражда в часове беседване с… баскетболна такава. Ще се срещнете със спортната институция ЦСКА и хората, които са я направили такава. Ще научите как един футболен клуб функционира почти като семейство, запазвайки 100% професионализъм („Леверкузен“). Ще се срещнете поименно и с може би най-силния отбор в Англия за времето си – „Манчестър Юнайтед“ в периода 2008-2011 г. Ще научите много и за хората зад Бербатов във футбола и извън него, включително и за вълнуващия живот на футболния агент – от цигара на цигара и от телефонен разговор на телефонен разговор.

С оглед на факта, че скоро не се вижда как в България ще се радваме на футболист с подобна осанка и въздействие, биографията на Димитър Бербатов е особено ценна. В края на краищата тя е история за успеха (колко български такива излизат в последно време, дори да не са от същия мащаб?) на човек, живял живота си „по своя начин“ – не без грешки, но с много последователност и смелост.

Горещо препоръчвам, дори да не се интересувате от спорта.

Автор: Николай Алексиев

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!