fb
БългарияНовини

Димитър Стефанов – 75 години живот, 60 години творчество

1 мин.
stefanov

stefanov75-годишния си юбилей сред приятели и почитатели отбеляза известният български поет и преводач Димитър Стефанов. Стефанов е бивш заместник главен редактор на сп. Пламък, един от първите български поети, които превеждат произведения от чешки и словашки, приятел с много творци от тези две държави.

Празникът бе почетен от големи лица в съвременното българско „литературно“ общество – акад. Антон Дончев, председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, поетът Георги Константинов, председател на българския Пен-клуб, Игор Чипев (Директор на Националния център за книгата към Министерството на културата или „шефът на всички книжки“, както се изрази Стела), който прочете писмо от министъра на културата („в момента май снима поредния си филм“), председателят на съюза на преводачите Мария Петкова, литературният критик Георги Цончев (автор на послеслова към последната книга на Димитър Стефанов, която включва 75 стихотворения). Част от официалните гости бяха и техни превъзходителства посланиците на Чехия и Словакия, кметът на Община Дряново инж. Даниел Данков, както и председателката на чешкия културен център у нас.

Освен дългия списък от речи и гости, празненството можеше да се похвали с изключително добре подбраното място – зала 7 на НДК, където обстановката наистина предразполага към творчески страсти – пред огромното пано, върху което са изрисувани най-големите български писатели. Не липсваха и свежите хрумвания на колеги и приятели на Димитър Стефанов, един от които дори сравни в рими постиженията на поета с постиженията на Албена и Максим.