fb
На щанда на...Панаирът

Добре дошли на щанда на Еднорог (309)

5 мин.

Акцентите в селекцията на „Еднорог” за Коледния панаир на книгата 2015 са в разнообразни жанрове и от най-популярните и обичани автори на издателството.

„Малкият приятел”, Дона Тарт

Little_Friend CoverМежду „Тайната история“ и „Щиглецът“ Дона Тарт пише и романа, който излиза сега на българския пазар. „Малкият приятел“ е криминална мистерия със силно южняшки привкус, в чийто център се намира Хариет Дюфрен. Малкото момиче живее с лелите си в имение в Мисисипи в началото на седемдесетте години. Детството й е белязано от неизяснената смърт на 9-годишния й брат Робин, намерен обесен на дърво. Динамиката на голямото семейство на Хариет е един от фокусите на книгата, както и противоречивите нрави и обичаи на южняците.

Самата Дона Тарт описва романа по следния начин: „След “Тайната история” ми се искаше да напиша книга, която да бъде различна на всички нива. Докато “Тайната история” е видяна изцяло през погледа на Ричард, като заснета с една камера, новата книга трябва да звучи симфонично, като “Война и мир”. Според всеобщото убеждение този начин на писане е най-труден.”

Print„Аферата Зелда”, Филипа Грегъри

Изобел Латимър е впримчена в капан: от стремежа си да бъде добра съпруга, от огромен таен дълг и от бремето на безукорната си литературна репутация. Всеки иска дял от таланта й, от времето й, от парите й, но само тя знае, че не е останало нищо за раздаване. В отчаянието си Изобел и литературният й агент, се наговарят да създадат въображаема писателка на скандални хитови романи. Уважаваната писателка, лауреат на много реномирани литературни награди, отстъпва на заден план. Ражда се Зелда Виър – красива, самоуверена, елегантна, възмутителна, устремена към успеха на всяка цена.

Зелда може да прави всичко, което Изобел не може: изрича неизреченото, нарушава табута и отприщва желания. Изобел и агентът ѝ, Трой, се наслаждават на тази необузданост, на зашеметяващия успех на лудата си идея, но Изобел долавя някаква заплаха зад красивата маска. Осъзнала дълбоко спотаените си копнежи, тя все пак копнее за сигурността и уюта на съпружеската любов. Но и у дома познатото се е променило…
Филипа Грегъри е изключително популярна в България със своите исторически романи, а с „Аферата Зелда” доказва, че се справя по същия блестящ начин със съвременен сюжет, който ни държи в напрежение до последната страница. Грегъри чудесно познава отвътре лабиринтите на книгоиздателския бизнес, рекламната машина, включваща безброй интервюта и телевизионни появи, както и безкрайните литературни турнета из различни градове. Сред целия този блясък обаче остава най-важният въпрос – трябва ли писателят да компрометира своята творческа същност, сключвайки сделка с дявола, за да се качи на скоростното влакче на масовата литература за бърза употреба?

„Планета Вода”, Борис Акунин

PrintЕраст Фандорин се завръща!

Джентълменът-детектив продължава своята самотна битка със злото. Три невероятни разследвания на Ераст Петрович са тема на трите повести, класифицирани според автора като „технократска“, „носталгична“ и „идиотска“.

Двайсети век, донесъл безброй страдания на човечеството, започва с надежди за един по-добър свят. Ераст Петрович се скита по света в търсене на спокойствие и душевна хармония, но се натъква на озадачаващи събития и заплетени престъпления, които постоянно го връщат към стария занаят.

Съдбата го прави участник в потресаващи събития на загадъчен остров сред Атлантическия океан, където се натъква не само на садистичен престъпник, но и на неща, които човешкият разум отказва да приеме за възможни.

Print„Ема”, Алегзандър Маккол Смит

С присъщия си сърдечен хумор и топлота Алегзандър Маккол Смит рисува съвременен портрет на Ема, обичаната многознайница на Джейн Остин, създавайки съвършен образец на комедия на нравите. Запознайте се с една млада жена, която мисли, че знае всичко. Обикновено минава доста време, докато опознаеш самия себе си, а за Ема Удхаус пътят към себепознанието едва започва. След като завършва следването си, Ема се връща в семейното имение в Норфолк, където иска да основе фирма за интериорен дизайн. Скоро тя се сприятелява с Хариет Смит – наивно и бедно, но очарователно младо момиче.

„Старото дете”, Зое Бек

PrintВ напрегнатия трилър на успешната немска авторка Зое Бек нищо не е такова, каквото изглежда.

Животът на Карла – богата, самоуверена и преуспяла собственичка на художествена галерия, се преобръща изцяло, когато в болницата подменят здравото ѝ момиченце с неизлечимо болно дете. Не помагат молби и настоявания, нито отчаяното търсене по всички възможни начини. Карла е уверена, че са дали дъщеря ѝ на друга жена, а на нея ѝ се налага да отгледа чуждо дете…

Но никой не ѝ вярва…

Фиона идва на себе си във ваната. По ръба ѝ горят множество свещи, листенца от рози се носят по повърхността на водата, която постепенно почервенява от собствената ѝ кръв. С последни сили тя успява да се добере до телефона. В болницата красивата и ексцентрична Фиона настоява, че някой се опитва да я убие…

Но никой не ѝ вярва…