fb
Ревюта

„Dragonlast“ – български комикс с манга привкус

2 мин.
Dragonlast Satanasov

Dragonlast SatanasovДосега не съм се впускала в сериозно изследване на българските комикси и може би това е причината да не съм намирала такъв, който да ми допадне и да следя с интерес. Както се случва обикновено обаче, случайните находки са най-сладки – в почивката между лекциите видях моя колежка да разглежда „Dragonlast“ (изд. „Ardeo Publishing“), зърнах озъбени дракони на страниците му и моментално пожелах да разбера за какво става въпрос. Оказа се, че комиксът е съвсем нов и е дело на българския художник Satanasov, небезизвестно име в жанра. Един месец по-късно „Dragonlast“ се нареди сред наградите, които традиционно си връчвам по повод преживяната сесия.

„Dragonlast“ притежава всички задължителни съставки за готина драматична история – дракони (кажете ми, съществува ли нещо, което драконите не биха могли да направят страхотно?), кървави битки и badass герои с тъмно минало. Историята и рисунъкът са силно повлияни от манга и аниме културата, което беше допълнителен плюс за мен, имайки предвид, че след храната, книгите и симфоничния метъл, анимето се нарежда в топ листата на нещата, които ме правят щастлива. И все пак най-любимото ми нещо в този комикс беше хорър еднорогът. Не предполагах, че някой би могъл да направи еднорозите ужасяващи, но този изглежда така, все едно току що е разкъсал и изял сладките си розови братовчедки от „Малкото пони“.

По план комиксът трябва да излиза веднъж на два месеца, като вторият брой се очаква да се появи в началото на март. Чакам го с нетърпение и искрено се надявам изданието да има успех – определено бих се радвала тази българска драконова манга да бъде постоянно присъствие на пазара. Ако си падате по комикси или просто искате да разнообразите четенето с нещо динамично и различно, хвърлете един поглед на „Dragonlast“.

[ + ]