fb
БългарияНовини

Думите ти са мощ: Творци и спортисти застават зад кампания срещу словесното насилие

5 мин.

„Думите ти са мощ. Можеш да убиеш, но можеш и да въздигнеш. Избери си”, това е само част от въздействащото послание, които отправя пилотната кампания на столичния район „Слатина“ срещу словесното насилие сред подрастващите „Помисли, преди да натиснеш Send“. Инициативата, която се осъществява в партньорство с „Аз чета”, вече стартира и целта ѝ е да популяризира работата на местните комисии за борба с противообществените прояви на подрастващите като превантивен механизъм, а не само като санкциониращ такъв.

Включва два видеоклипа с режисьор Виктор Чучков и оператор Борис Славков по текстове на Елица Виденова, насочени към двете най-чувствителни възрастови групи в този смисъл – подрастващите между 9 и 11 клас, и родителите.

Първият „Помисли, преди да натиснеш Send” е с участието на актьора Филип Буков, ултрамаратонеца Краси Георгиев, състезателите по кросфит Светлин Александров и Елина Пашаланова, и кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. Текста чете Борислав Чучков:

Можете да видите клиповете в канала на Район „Слатина“ тук: 

Клипът е фокусиран върху словесната агресия, он- и офлайн. Има много начини да пронижеш сърцето на някого с думи, но когато видиш как обидата преминава през челото му, това може би ще те жегне, и макар и след години може да те накара да намериш сили в себе си да поискаш прошка. А изпратените „на тъмно“ думи летят безмилостно към целта си по всяко време на денонощието – когато сме най-уязвими, „в гръб“, когато сме свалили бронята си. Тук агресорът се чувства по-малко лош и може и никога да не разбере за болката, която е причинил. Никой няма право да ограбва друг от капацитета му за радост!

Вторият „Важен си. Някой те обича“ е с участието на актьора Александър Сано, журналиста и фотограф Константин Вълков и кмета на „Слатина“ Георги Илиев.

Вижте клипа тук:

„Да си родител е трудно. Независимо колко сме преуспели, успешни или известни, никой от нас не знае как точно да бъде родител. Няма рецепти, нито наръчници. Няма го и това „цяло село“, в което да отглеждаме децата си и да гледаме един от друг. Времето за децата ни е в паузата между два телефонни разговора, тичането между две срещи, пролуката между вината и преумората. Но искаме да кажем на угрижените родители, че не е нужно да са все сами. Да нормализираме търсенето на работа с психолог от страна на родителите. Да ангажираме училищните психолози с тревогите и притесненията си. Да обичаме децата си несъвършено, но откровено. Това е посланието ни с този толкова нежен и красив клип на фона на музика, изсвирена от проф. Виктор Чучков“, обясниха от район „Слатина“.

„Клиповете са само началото на нашата работа по тези неотложни теми през предстоящата учебна година. Кампанията ни ще обхване целия период от септември до май и включва редица събития, насочени изцяло към подрастващите”, обясниха организаторите. 

В рамките на кампанията, на 1 октомври, ще се осъществи първият фестивал на нетрадиционните спортове, „UnBoxing: Спортовете, с които НЕ израснахме“, в рамките на който ще бъдат представени спортове, които действително са контактни и агресивни, но зад които стои силна и въздействаща философия, устояла на времето понякога стотици години.

От началото на учебната година в училищата на район „Слатина“, както и в няколко училища извън него, ще се проведе специално разработен от столичната община и от журналист в световна медиа модул за учениците в 8 и 12 клас „Дезинформацията в социалните медии“.

Старитра работата и по спечеления заедно с Асоциация „Родители“ проект, насочен към родителите, „Моето дигитално дете“.

Заедно с известни спортисти, Българската федерация по баскетбол и програмата на Nestle „Нестле за по-здрави деца“ кампания в училищата в района, в рамките на която спортисти ще се срещат с учениците, за да ги вдъхновяват да се грижат за себе си, да спортуват и да се хранят здравословно. Всеки спортист ще си „осинови“ училище и ще се превърне в негов талисман за всичките му спортни дейности.

Планирани са редица фотографски, актьорски и художествени програми, в които деца, извършители на противообществени прояви, работят заедно с останалите, без това да се афишира по никакъв начин – „изцяло с идеята да запалим искрата за творчество и добронамереност, както и да насочим енергията на тези деца в положителна и градивна посока”. 

Изложби с фотографиите на Виктор Чучков ще бъдат поставени в парк „Гео Милев“, оградите на училищата в район „Слатина“, както и в The Mall.

Клиповете ще се излъчват преди прожекциите в кината, работещи с Националния филмов център, и на предстоящите филмови фестивали.

[ + ]