fb
Книги и киноСпециални

Движението на суфражетките ще бъде акцент на Панаира на книгата в Лондон през 2018 г.

2 мин.

Тази година традиционната седмица, посветена на книгите и екрана (Book and Screen Week) в рамките на Лондонския панаир на книгата, ще отдаде чест на стогодишнината на британското движение на суфражетките. Акцент в програмата ще бъде творчеството на жените писателки, научаваме от Publishing Perspectives.

Джоджо Мойс, нашумяла с романа „Аз преди теб“ и филмовата му адаптация от 2016 г., ще бъде посланик на тематичната седмица. Тя ще промотира и третата част от поредицата за Луиза Кларк („Аз преди теб“„След теб“) – Still Me. Книгата излезе по книжарниците във Великобритания на 25 януари, а в САЩ – на 30-и.

Програмата на специалната седмица ще включва следните филми:

1. „Суфражетка“ (2015)

Прожекцията ще бъде съпроводена от дискусия с участието на Хелън Панкхърст, правнучка на Емелин Панкхърст (в ролята Мерил Стрийп) – водачка на движението на суфражетките във Великобритания. Хелън Панкхърст е консултантка на филма и авторка на книгата Deeds Not Words: The Story of Women’s Rights, Then and Now, чиято британска премиера е насрочена за 6 февруари.

2. „Мери Попинз“ (1964)

Филмът е значително по-лек от „Суфражетка“, но, разбира се, съдържа подобни тематични елементи.

3. „Франкенщайн“ (1994)

Режисьор на култовия филм на ужасите е Кенет Брана. Той се вдъхновява от едноименния роман на Мери Шели от 1818 г. Шели ще бъде почетена със събитие, водено от Фиона Сампсън  авторка на биографията In Search of Mary Shelley: The Girl Who Wrote Frankenstein („В търсене на Мери Шели: Момичето което написа „Франкенщайн“). Книгата се появи по книжарниците във Великобритания на 4 януари.

В изявлението си директорката на Лондонския панаир на книгата Джак Томас коментира:

Програмата на тазгодишната седмица, посветена на книгите и екрана, показва разнообразието и дълбочината на лондонския творчески талант. По време на тази стогодишнина имаме удоволствието да представим толкова много писателки, които продължават да бъдат емблематични и влиятелни по цял свят.

Изображение на публикацията: Empire