fb
Ревюта

„Двор от рози и бодли“ – за звездите, които ни слушат, и мечтите, които се сбъдват

5 мин.

„Двор от рози и бодли“ (изд. „Егмонт“) е първата книга от едноименната фентъзи трилогия на Сара Дж. Маас. Романът добива забележителна популярност малко след излизането си в САЩ през 2015 г. Авторката обаче е познато лице още от първата си поредица – „Стъкленият трон“. След като печели читателите на young adult фентъзи, за Сара Дж. Маас няма друг път освен нагоре. Втората ѝ поредица е още по-успешна.  

Дълго време отлагах прочитането на книгите, защото очаквах, че ще са много тежки и ще изискват пълното ми внимание. Пък и бях скептично настроена заради целия шум, който се вдигна около авторката. Впоследствие се престраших и се изненадах изключително приятно. Трябва обаче да призная, че романите наистина са обсебващи. Веднъж щом ги започнете, ще се потопите напълно в сюжета. Аз лично дълбоко изживявах всяка от постъпките на персонажите.

Трилогията разкрива приключенията на 19-годишната Фейра Арчерон, която попада в свят на чудовища, наречени елфи. Съществуват седем двора, които те обитават – на пролетта, зимата, деня, зората и др. Отделено на самостоятелен остров е „Бялото кралство“  Хиберн. Главната героиня първоначално се озовава в Двора на пролетта, но в продължение на трите книги се запознаваме и с останалите. Назрява война и Фейра трябва да реши на чия страна да застане и да открие кой всъщност е злодеят.

Романите са завладяващи. Авторката залага на красиви описания и неочаквано резки обрати. В нито един момент не ми доскучаваше заради липса на действие. Любовната история не е поднесена сладникаво, а напротив. Сара Дж. Маас изгражда постепенно отношения между героите.

Важно е да изтъкна, че и в трите книги има страст, която не е подходяща за хора, странящи дори от намеци за еротика. Иначе казано, възрастовото ограничение е напълно уместно.

Това, което ме спечели, е, че голяма част от образите не са такива, каквито изглеждат. Елементът на мистерия ме държа на нокти почти през цялото време. Заради по-зрелите теми останах с впечатление, че книгите са подходящи както за пораснали тийнейджъри, така и за възрастни фенове на young adult.

Много харесах и Фейра като персонаж. Тя е надарена художничка и в същото време опитен ловец. Умее да балансира между нежност и войнственост и смело посреща всяко от препятствията, които се изпречват на пътя ѝ. Маас обръща внимание на белезите, които тези изпитания оставят върху момичето. Беше ми много интересно да чета за начините, по които се изменя характерът и възприятията ѝ. В началото тя е наивна и със светогледа на дете. В последната книга („Двор от крила и разруха“) виждаме силна жена, която знае как да постигне целите си.

Похитителят ѝ Тамлин е един от най-интригуващите образи. Като Велик господар на Двора на пролетта, той играе много важна роля в основния конфликт. Води борба със самия себе си и я губи. Не искам да разкривам нищо повече, защото според мен всеки сам трябва да го опознае.

Рисанд пък е героят, в който всеки читател неизменно би се влюбил. Дори Сара Дж. Маас споделя, че е любимецът ѝ. Той е Велик господар на Двора на нощта и пази огромна тайна. В началото е просто домашен любимец на злодея, но впоследствие разбираме, че е много повече от роб без собствено мнение.

В първата част („Двор от рози и бодли“) Фейра все още опознава света, в който е принудена да живее. Кулминацията е напрегната и невероятно интересна. Тогава голяма част от героите свалят маските, зад които се крият. В „Двор от мъгла и ярост“ всичко вече е различно. Имаме нов злодей, а главната героиня е много променена заради наивните грешки, които е допуснала в началото. Тази книга ми хареса повече от другите две, защото атмосферата почти през цялото време е приятелска и спокойна. За сметка на това финалът на трилогията („Двор от крила и разруха“) е наситен със събития. Смятам, че последната книга е най-напрегната и вероятно именно тя не би се харесала на всеки young adult фен. В старанието си да изгради интересна развръзка авторката натрупва прекалено много обрати и преки конфликти.

В заключение ще кажа, че има причина тази трилогия да бъде толкова успешна. Сюжетът е заплетен и интригуващ, а стилът на писане е cилно въздействащ. Сара Дж. Маас създава свят, сложен като лабиринт, и оставя на читателите сами да намерят пътя навън. Поредицата „Двор от рози и бодли“ e едно достойно попълнение в young adult литературата и заслужават да ѝ обърнете внимание.

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Автор: Калина Янкова