fb
НовиниПо света

Дж. К. Роулинг засегна ЛГБТИ обществото в Twitter

5 мин.

Дж. К. Роулинг си навлече гнева на част от феновете си и предизвика сериозен обществен дебат след противоречиви коментари в Twitter по адрес на транссексуалните хора. Сред изявилите публично несъгласие с нея бяха актьорите Даниел Радклиф (известен с ролята си на Хари Потър в едноименния филм) и Еди Редмейн (в ролята на Нют Скамандър от „Фантастични животни и къде да ги намерим“).

На 6 юни, Роулинг публикува туит, провокиран от статия със заглавието „Мнение: Създване на по-равноправен пост-COVID-19 свят за хора, които менструират“, коментирайки:

„Хора, които менструират. Сигурна съм, че имахме дума за такива хора. Някой да ми помогне. Wumben? Wimpund? Woomud?“ (аналгоия с английската дума за „жена“ – „woman“)


Последователите ѝ в Twitter веднага реагираха и я нарекоха „анти-транс“, тъй като транссексуални хора и хора с не-бинарен пол също могат да менструират. Роулинг отговори с още туитове, твърдейки, че „ако полът не съществува, то тогава няма еднополово привличане. Ако полът не съществува, изживяната реалност на жени от целия свят бива изтрита. Познавам и обичам транссексуални хора, но изтриването на концепцията на пола премахва възможността за много значими дискусии за техния живот. Не е омраза да говориш истината“.

„Идеята, че жени като мен, които са били емаптични към транссексуални хора от деситилетия, усещайки близост с тях, защото са уязвими по същия начин като жените – т.е. уязвими към насилие от мъже – мразят транссексуалните хора, защото мислим, че полът е реалност и има изживени последици – е пълна глупост“, добави Роулинг.

Туитовете ѝ бяха посрещнати с критика, като хиляди фенове на поредицата за Хари Потър коментираха, че Роулинг ги е разочаровала и че сама не вижда поуките от собствените си книги, в които има редица аналогии срещу расизма и неприемането на „различните“. В рамките на няколко дни, авторката беше сравнена с Волдемор и Ъмбридж, а много читатели на „Хари Потър“ обявиха, че няма да купуват книгите ѝ или ще ги изгорят. Книжарницата The Second Shelf пък обяви, че ще дарява част от печалбите си от всяка продадена книга на Роулинг за за Mermaids Gender – благотворителна организация, насочена към транс-младежи.

Организацията GLAAD, чиято цел е приемането на ЛГБТИ обществото, открито се обяви срещу Роулинг, твърдейки, че авторката подкрепя TERF идеология (акроним за радикални феминисти, изключващи транс-обществото) и че умишлено изкривява факти за половата идентичност и хората, които са транс. През 2020 г. няма извинение за нападане на транс хората.„.

Актьорът Даниел Радклиф публикува своя отговор под формата на есе на сайта на Trevor Project, (неправителствена организация, посветена на кризисна интервенция и предотвратяване на самоубийства сред ЛГБТИ обществото).

„Транс-жените са жени. Всяко друго твърдение изтрива личността и достойнството на транс-обществото и противоречи на всички съвети от професионални здравни асоциации, които имат много по-експертно мнение по темата от Джо или мен“, казва Радклиф и напомня, че 78% от транс младежите се оплакват от дискриманиця заради половата си идентичност.

В директно обръщение към феновете на Хари Потър, той коментира :

Към всички хора, които сега чувстват, че тяхното лично изживяване с книгите е било опетнено или намалено, много съжалявам за болката, които тези коментари са ви причинили. Наистина се надявам да не изгубите напълно всичко ценно за вас от историите. Ако книгите са ви научили, че любовта е най-голямата сила на вселената, способна да преодолее всичко; ако те са ви научили, че силата се намира в различието ни, и че догматични идеи за „чистота“ водят до потискане на уязвими групи; ако вярвате, че определен герой е транс, не-биарен, или неопределе, или че е гей или бисексуален; ако сте открили нещо в историите, което е отекнало във вас, помогнало ви е в някакъв момент в живота ви – тогава това си е между вас и книгата, която сте прочели, и е свещено. По мое мниение никой не може да се докосне до това – за вас историите имат собствено значение и се надявам, че коментарите няма да го омърсят твърде много.“

Радклиф отрече коментарът му да е израз на личен спор между него и Роулинг. „Като някой, който има честта да работи и да допринася към The Trevor Project в последното десетиелите, а и просто като човешко същество, изпитах нуждата да кажа нещо в такъв момент.“.

 

Еди Редмейн също прояви несъгласие с Роулинг. В изявление за Variety, той казва: „Уважението към транссексуалните хора остава от изключителна важност и през годините постоянно се опитвам да се образовам по темата.“ Освен в ролята на Нют Скамандър, Редмейн е известен с главната роля в „Момичето от Дания“, биографичен филм, който разказва историята на един от първите хора, подложили се на операция за смяна на пола.

Снощи Роулинг публикува отворено писмо на уебсайта си, коментирайки нападките и обяснявайки своята позиция. Тя изявява мнение, че не изпитва омраза към транссексуалното общество, но има своите притеснения за това дали да им се дадат повече права и до какво могат да доведат те. Роулинг коментира собствения си опит с насилие и дискриминация. Писмото веднага получи критика за изкривени или грешни факти. Цялото есе можете да прочете на сайта ѝ.

Снимка на публикацията: Лефтерис Питаракис, Associated Press

[ + ]