fb
НовиниПо света

Дж. Р. Р. Мартин подкрепи официално Хилъри Клинтън за изборите в САЩ

2 мин.

Авторът на превърналата се в съвременна класика поредица „Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин подкрепи официално Хилъри Клинтън. Изборите в САЩ приключват днес, а броени часове преди края на гласуването писателят се срещна в Санта Фе с поддръжници на кандидат-президента от демократическата партия.

„Изборите все още ме държат в състояние на силна тревога. Не спя добре и мисля, че проверявам 538* поне по тридесет пъти наден, надявайки се на добри новини. Струва ми се, че вторник не идва достатъчно бързо! И мисля, че говоря от името на много американци, когато казвам, че отчаяно искам това нещо да свърши. Беше ТОЛКОВА грозно. Във вторник вече или ще се успокоя, или ще искам да се самоубия. И мисля, че за това също говоря от името на много американци“, написа след срещата Мартин в блога си.

Писателят е говорил пред младежите колко важно е гласуването, включително ранното гласуване преди финалния ден на изборите. Самият Мартин писа в блога си още в сряда, че е гласувал, и допълни: „Гласувайте. Направете го за Америка, направете го за света, направете го за децата си, направете го за пуканките… но ГО НАПРАВЕТЕ.“

През поселдните седмици писателят многократно публикува в блога си и сравнения между кампаниите на двамата кандидати за президент на САЩ, изказвайки недоумение как някой може да гласува за Доналд Тръмп.

* fivethirtyeight.com е популярен американски сайт за прогнози и анализи, следящ отблизо изборите в САЩ.