fb
Ревюта

Джим Копчето учи децата на доблест и толерантност

1 мин.

Държавата Лумерландия е красив малък остров, чийто крал Алфонс Дванайсет без петнайсет властва над точно… трима поданици! Лукас Машиниста, както подсказва името му, е локомотивен машинист и ежедневно обикаля Лумерландия със своята дебеличка локомотивка ЕмаГоспожа Мооля държи единствения магазин в страната и прави най-вкусния ягодов сладолед на света. Господин Ръкав е просто поданик.

Животът в Лумерландия се движи в установения коловоз – като Ема по релси. Докато един ден пощенският раздавач не донася нечетливо адресиран пакет. Подателят е също толкова неясен – пише само едно „13“. След кратко колебание жителите на острова отварят пакета и можете да си представите изумлението им, когато вътре намират малко чернокожо бебе.

Трудно е да ви преразкажа всички приключения на Лукас, Джим и Ема, а и не е необходимо. Михаел Енде е написал страхотна, забавна, динамична и поучителна книга. Има си и изпитания, и страшни премеждия, и загадки, и мним великан, и планини на червени и бели ивици, и страна на хилядата вулкана, и какво ли още не. Но има и ненатрапчиво споделени истини за приятелството, за смелостта, за доблестта, за толерантността, за уважението към различните от теб хора и обичаите им.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

[ + ]