fb
НовиниПо света

Наградата „Букър“ вече ще се спонсорира от милиардера от Силициевата долина сър Майкъл Мориц

3 мин.
Майкъл Мориц и Хариет Хейман (снимка: Синди Чу)

Новият спонсор на престижната литературна награда „Букър“ за идните пет години е филантропът, милиардер и автор сър Майкъл Мориц, научаваме от BBC. Новината идва месец, след като предишният финансов поддръжник на отличието – Man Group – обяви, че се оттегля. Смяната беше последвана и от връщане на старото име на наградата – The Booker Prize, след като 18 години тя беше известна като „Ман Букър“.

„Букър“ ще се издържа от фондацията Crankstart, създадена от родения в Уелс сър Мориц и съпругата му Хариет Хейман. Тя е основана през 2000 г. с цел да подкрепя „забравените, отхвърлените, злочестите и каузите, при които малко помощ може да промени всичко“. Двамата живеят в Сан Франциско, а според Forbes състоянието им се равнява на 3.4 милиарда долара.

Подробности около споразумението не са официално обявени, но от фондацията на „Букър“ разкриха, че не се планират промени, свързани с наградния фонд от 50 000 британски лири или с решението за разширяване – призът да обхваща всяка книга, написана на английски език и публикувана в Обединеното кралство. International Book Prize, присъждана за преводна литература, също ще продължи да награждава автора и преводача на отличеното произведение с по 25 000 лири. Мориц обоснова решението си така:

Никой от нас не може да си представи ден, в който да не прекарва време в четене на книга. Наградата „Букър“ е начин да се разчуе за откритията, удоволствията и радостта, които извират от прекрасните романи.

Днес аз обикалям цял свят, но точно като „Букър“ съм роден във Великобритания. И преди да дойда в Америка, четях английска литература. С Хариет сме щастливи, че имаме възможността да подкрепяме награди, които честват най-добрите художествени произведения на света.

През 2012 г. Мориц и Хейман даряват 75 милиона лири на Оксфордския университет за програми за бедни студенти. Според изказване на Мориц благородният му жест е бил вдъхновен от щедростта на непознати хора в Англия, приютили родителите му евреи, които са бягали от нацистка Германия.

Мориц е работил като журналист в списание Time, тогава пише и биографична книга за Стив Джобс и Apple. През 1999 г. инвестира 25 милиона долара в стартиращата компания Google. Последната му изява на писател е съавторството с бившия мениджър на „Манчестър Юнайтед“ сър Алекс Фъргюсън в „Лидерът“ (изд. „Ciela“).

Организаторите на „Букър“ защитиха от нападките избора си на спонсор-милиардер от Силициевата долина с думите:

Убедени сме, че в лицето на Crankstart намерихме спонсор с чувство за съпричастност и истински филантроп, който се застъпва за нашите ценности и визия.

Снимка: Синди Чу