fb
НовиниПо света

Джумпа Лахири и останалите в американския комитет по изкуствата с оставка след Шарлътсвил

1 мин.

Членовете на американския Президентски комитет по изкуствата и хуманитарните науки (President’s Committee on the Arts and Humanities, PCAH), сред които и писателката Джумпа Лахири, са подали оставка в петък вечер, съобщава Vox.

Решението им е в отговор на противоречивите изказвания на президента Доналд Тръмп, който така и не осъди расисткия митинг в Шарлътсвил, Вирджиния, и последвалите сблъсъци.

С писмо, подписано от всички 17 членове на PCAH и публикувано в Twitter от актьора Кал Пен, комитетът твърдо се противопоставя на политиката на Тръмп. Думата „RESIST“ („Противопостави се!„) е акроним от първите букви на отделните абзаци в писмото.

„Превъзходството, дискриминацията и обидният език не са американски ценности. Вашите ценности не са американските ценности. Трябва да бъдем по-добри от това. Ние сме по-добри от това!“, обръщат се членовете на комитета към президента Тръмп.

Освен Лахири и Пен, в официалния орган членуват още певицата Пола Богс, архитектът Том Мейн, носителите на награда „Тони“ Джон Лойд Янг и Джордж Улф, продуцентите Фред Голдринг и Ерик Ортнър и др.

Комитетът по изкуствата е първата агенция на Белия дом, подала официално оставка в кабинета на Тръмп. В своя отговор от администрацията на президента заявиха, че той така или иначе е мислел да разпусне PCAH. По-рано през седмицата вече бяха разпуснати два консултативни съвета след поредица от оставки на техни членове.