fb
НовиниПо света

Две книги с „Пулицър“ 2015 са сред летните четива на Обама

1 мин.

Светлината, която не виждамеВ България по време на летните отпуски не е крайно популярно политиците да споделят избора си на четива за почивката. В САЩ обаче традиционно двуседмичната отпуска на държавния глава е съпътствана и с анонсиране на избора му на книги, които ще чете през този период. Тази година Обама е подбрал 6 заглавия, които включват художествена и нехудожествена литература, съобщават от ABC.

В книжния избор на президента на Съединените щати влизат издадените и на български носители на „Пулицър“ 2015 за художествена литература и документална книга – „Светлината, която не виждаме“ на Антъни Доер (изд. Сиела) и „Шестото измиране. Неестествена история“ на Елизабет Колбърт (изд. Изток-Запад).

Шестото измиране. Неестествена историяСред селекцията от художествена литература на Обама се нареждат още романът „The Lowland“ („Ниската земя“) на индийската авторка Джумпа Лахири, позната на българските читатели с „Преводачът на болести“, „Непривична земя“ и „Името“, както и „All That Is“ на Джеймс Солтър (познат с „Игра и забава„).

Нехудожествената литература в летния списък на Обама включва, освен книгата на Колбърт, биографията на Джордж Вашингтон „Washington: A Life“ на Рон Черноу и „Between the World and Me“ („Между света и мен“) на Та-Нехиси Котес, която разглежда различни въпроси свързани с историята на Америка под формата на писмо на баща до неговия син.

[ + ]