fb
@-книгиЕ-книги

Е-книгите в ЕС вече са по-скъпи заради нов начин за облагане с ДДС

1 мин.

Електронните книги от 1 януари стават по-скъпи в ЕС, пише Дневник, цитирайки информация на EUobserver. Както и редица други продукти на електронната търговия, те са обект на влезли в сила от Нова година данъчни регулации, според които облагането с ДДС вече се прави според ставката в страната, където е направена покупката, а не на страната, от която се предлага стоката или услугата.

Това е опит да се хармонизират ДДС правилата в ЕС, както и да се сложи край на практиката, използвана от гиганти като Amazon, Apple и американски интернет доставчици да си спестяват милиарди долари данъци като оперират от Люксембург, където ДДС е едва 3%.

Припомняме, че Италия и Малта вече въведоха по-ниска данъчна ставка в цената на хартиените книги. В Италия данъкът ще бъде намален от досегашните 22% на 4%, за да има съответствие с печатните издания, а в Малта – от 18% на 5%. През ноември италианският министър на културата Дарио Франческини заяви, че Италия ще ползва своето председателство в Европейския съюз, за да наложи единна ДДС ставка за печатните и електронните книги на територията на цялата общност.

За да избегне вето на новата мярка от страна на Люксембург, останалите 27 държави в евросъюза се съгласиха да плащат на Великото херцогство до 1.1 млрд. евро компенсация за пропуснатите данъчни приходи през следващите 3 години, пише още Дневник. Основните печеливши ще са държавите с по-високи ставки като Великобритания, Испания, Италия и Германия, където ДДС е между 19 и 22%.