fb
НовиниПо света

Е. Л. Джеймс за „Петдесет нюанса сиво“: Исках да продам 5000 книги

2 мин.

„Целта ми беше да продам 5 000 книги и може би да видя книгата си един ден на рафта сред другите заглавия“, казва Е. Л. Джеймс в интервю за USA Today. Писателката не е и подозирала, че романите ѝ могат да пожънат подобен успех и да се изкачат до първите места в читателските класации. „Беше просто нелепо, скоростта, с която всичко се случи и ескалацията на всичко. Беше невероятно. Какво да кажа? Беше напълно лудо“, допълни тя.

Романът „Петдесет нюанса сиво“ дебютира в списъка на най-продаваните книги на USA Today под номер 132, през февруари 2012 г. За няколко месеца оглави списъка под номер 1 и остана там в продължение на 20 последователни седмици, като следващите книги „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Петдесет нюанса освободени“ затвърдиха първото място. По-късно се връща в челно място още два пъти. Книгата „Грей“ е продадена в повече от 15 милиона копия, което я направи № 1 книга на десетилетието в САЩ, тя е и книга номер 2 за всички времена в списъка с бестселъри на USA Today.

Точно навреме за десетата годишнина на книгата, Bloom Books пуска специално ограничено издание на Fifty Shades of Grey с твърди корици. Налични са само 20 000 копия. Специалните издания на Fifty Shades Darker и Fifty Shades Freed ще бъдат пуснати през август и октомври.

Новото издание идва и с нова корица. Емблематичната вратовръзка е заменена с камшик, а идеята за промяната е на самата Джеймс.

Писателката е и продуцент на всички филми и определя работата по екранизацията като истински урок за нея. „Актьорите свършиха фантастична работа и мисля, че Дакота (Джонсън) особено беше страхотна“.

На въпрос това ли е краят на историята за Ана и Крисчън, писателката отговаря: „Мисля, че като написах „Освободен“, което е от гледна точка на Крисчън, запълних някои от пропуските и ще разберем повече за него и защо е такъв, какъвто е… Мисля, че ги оставихме на добро място.“

Книгите на Е. Л. Джеймс можете да вземете от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си.